Werken in Merksem

Omleidingsweg Vaartkaai en Groenendaallaan open

Sinds 31 maart is in Merksem een tijdelijke omleidingsweg in gebruik genomen tussen de Vaartkaai en de Groenendaallaan. Deze zal tijdens de Oosterweelwerken ingezet worden als omleidingsweg voor de Vaartkaai. In afwachting van de start van deze werken zal de omleidingsweg gebruikt worden om de hinder te milderen van de werken aan de Theunisbrug. Samen met de omleidingsweg gaan ook nieuwe fietsverbindingen open.

De aanleg van de nieuwe omleidingsweg was mogelijk dankzij de afbraak van de oude IJzerlaanbrug. Samen met de brug verdwenen ook de lange aanloophellingen naar deze brug in Antwerpen (IJzerlaan) en Merksem (Ingenieur Menneslaan). In Merksem werd het stuk aanloophelling tussen de Vaartkaai en Blijvoort volledig weggegraven en omgevormd tot een parkje waarin ook de aanloophellingen richting nieuwe fiets- en wandelbrug vertrekken. Het stuk aanloophelling tussen Blijvoort en Groenendaallaan werd alleen in het midden uitgegraven. Zo ontstond ruimte om een nieuwe verbindingsweg aan te leggen die langs beide kanten afgeschermd wordt van de omgeving door groene taluds.

Hinder beperken tijdens de werken van Oosterweel en Theunisbrug
Deze tijdelijke verbindingsweg is nodig omdat tijdens de aanleg van de Oosterweelverbinding delen van de Vaartkaai onderbroken worden om de Ring in een tunnel onder het Albertkanaal te leggen. Om te vermijden dat het verkeer van de Vaartkaai zich op dat ogenblik een weg zou banen door de omliggende woonwijken, werd deze tijdelijke omleidingsweg ingepland. Zo krijgt het verkeer van de Vaartkaai een vlotte omleiding richting Groenendaallaan waarbij de hinder voor de buurt maximaal wordt beperkt.

De omleidingsweg zal ook tijdens de werken aan de Theunisbrug helpen om het sluipverkeer in de buurt te verminderen. De werken aan de Gabriël Theunisbrug starten na de zomer. De huidige twee bruggen worden vervangen door 3 hogere bruggen: twee bruggen voor het auto-, fiets- en voetgangersverkeer en één brug voor de tram.

Na de aanleg van Oosterweel, plant de stad Antwerpen een ecowijk op de plaats waar vandaag deze tijdelijke omleidingsweg ligt.

Nieuwe fiets- en voetgangersverbindingen
Ook sinds 31 maart, kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een nieuwe verbinding naast de fiets- en wandelbrug, tussen de Oude Bredabaan en de Blijvoort. Ook de doorsteek tussen de Roederdelft en de J. Coveliers- straat is dan klaar. De nieuwe fietspaden langs de Campiniastraat en van de fietsbrug richting Vaartkaai, werden in 2017 al in gebruik genomen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.