Onthulling nieuw streetart-kunstwerk en mobiele Urban Bib in Merksem

Vandaag legde het Vertigo Graffiti Collective uit Colombia in aanwezigheid van de Colombiaanse ambassadeur de laatste hand aan het streetart-kunstwerk op de gemeenschappelijke muur van Bibliotheek Park en de Academie voor beeldende kunsten in Merksem. In de bib werd ook de eerste mobiele Urban Bib onthuld. Zo krijgen streetart en urban culture een verlengde in de collectie van de bibliotheek.

Het Colombiaanse Vertigo Graffiti Collective kwam, op uitnodiging van de Colombiaanse ambassade en de stad Antwerpen, naar Merksem om de grote muur tussen de bibliotheek en de academie op te fleuren met een van hun kleurrijke staaltjes streetart. De kunstenaars werkten 10 dagen aan hun schildering op de gemeenschappelijke muur van Bib Park en de Academie voor beeldende kunsten.

Bewoners kozen uit drie ontwerpen voor ‘A Shared Glance’, een ontwerp waarop een oude man en zijn kleinkind door het raam naar de wereld buiten kijken.

Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur, is verheugd met dit nieuwe kunstwerk: “Het ontwerp is een mooie metafoor voor de bibliotheek en de academie die de blik van mensen op de wereld openen. Daarom is ook streetart zo belangrijk in onze stad. Het brengt kunst tot bij de Antwerpenaar, soms op onverwachte momenten en plekken.”

“Vertrekkende vanuit de jeugddoelstellingen van de stad trachten we streetart integraal te benaderen. Streetart is meer dan louter experimenteerruimte voor onze jeugd. We beschouwen streetart binnen onze stad als een laagdrempelige hedendaagse kunstvorm en bieden het aan als alternatief voor het ongewenst graffiti spuiten. Bovendien kunnen deze kunstzinnige landmarks het straatbeeld op een snelle en eenvoudige manier opwaarderen”, verduidelijkt schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud.

“Projecten zoals deze zijn een grote meerwaarde voor onze academie. Onze leerlingen kunnen zich laten inspireren door de streetart-kunstenaars en zelf ook deelnemen aan een workshop graffiti. Samenwerking met het lokale cultuurbeleid en de brede cultuursector verrijkt het lesaanbod van de academie”, vertelt schepen voor onderwijs Claude Marinower.

De Colombiaanse artiesten in het Vertigo Graffiti Collective, Yurika, Cazdos en Eckson hebben meer dan 20 jaar graffiti-ervaring en zetten al werken in heel Colombia en zelfs Miami. Zo is de crew verantwoordelijk voor één van de grootste streetartwerken in Bogota. Een paar jaar geleden was één van hun werken al eens te gast in Brussel: een beschilderde container, als eerbetoon aan schrijver Gabriel Garcia Marquez.

Dit project werd mogelijk dankzij de steun van de Ambassade van Colombia en Street Art Antwerp.

Urban Bib
Na bibliotheek Permeke heeft Bibliotheek Park nu ook een urban collectie. Deze materialen zijn te vinden in de mobiele Urban Bib, een uniek vormgegeven en verplaatsbaar meubel. Half mei verhuist deze mobiele bib naar Wilrijk en in het najaar naar Berchem. Om zich volgend jaar in Bib Park te nestelen.

De mobiele Urban Bib heeft een eigen collectie van boeken en cd’s die steeds mee zal verhuizen, maar die overal uitleenbaar zal zijn. Deze collectie zal bovendien aangevuld worden met de eigen collectie van de bib waar ze parkeert. Bibiotheekbezoekers kunnen ook filmpjes bekijken en muziek beluisteren, én zelf het aanbod aanvullen of versterken. Zo mogen ze bijvoorbeeld posters of stickers ophangen van events op een van de muren van de mobiele Urban Bib. En er zullen kleine optredens gegeven worden.

Met de Urban Bib willen de Antwerpse bibliotheken hun aanbod naar jongeren uitbreiden en verdiepen. Steeds meer jongeren komen naar de bib: om te studeren, voor gratis wifi of om een lezing bij te wonen. Met de Urban Bib mikt de bibliotheek vooral op jongeren vanaf zestien jaar. Al blijkt uit ervaring dat ze ook een ruimer publiek aanspreekt. De cijfers na één jaar Urban Bib in Permeke tonen dat aan. Daaruit blijkt dat ook kinderen jonger dan zestien hun weg vinden naar de urban bib, net als een heel groot aandeel dertigers en veertigers. Zelfs enkele zeventigplussers kwamen daar werken uitlenen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.