Voegenborstel in ruil voor pesticiden

Planten in de voegen van het terras of onkruid op het wandelpad in de tuin? We grijpen gemakshalve naar pesticiden die schadelijk zijn voor mens en milieu. Ze komen in onze waterlopen terecht en tasten het grondwater aan. Pesticiden bedreigen zo het water waaruit drinkwater gemaakt wordt. Daarom lanceert de stad Antwerpen samen met de Vlaamse Milieumaatschappij de actie ‘Een kleine daad, schoon resultaat’ van zaterdag 21 april tot zaterdag 28 april 2018. Tijdens deze week ruil je je pesticiden om voor een gratis voegenborstel. Wees er dus snel bij en kom met uw pesticiden naar één van de 8 containerparken!

Ook de stad doet mee

Sinds 1 januari 2015 (Vlaams decreet van 8 februari 2013) geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op openbare plaatsen en terreinen rond openbare gebouwen. De stad gebruikt sindsdien geen pesticiden meer en ook in overeenkomsten met externe partners werd dit verbod opgenomen.

De stad bouwde al jaren het gebruik van pesticiden af. Bij de heraanleg van openbaar domein voert de stad een zogenaamde pesticidentoets uit. De straten en pleinen moeten op een eenvoudige manier en pesticidenvrij onderhouden kunnen worden.
Door een goede grondbewerking en aangepaste bodembedekking krijgt onkruid weinig kans om te groeien. Zo blijven straten, plantsoenen en parken netjes. Als er toch ongewenste planten of beestjes de kop op steken, zal de stad die verwijderen met alternatieve technieken zoals borstelen en manueel onderhoud. Of zelfs door natuurlijke bestrijdingsmiddelen in te zetten. Denk daarbij aan het gebruik van lieveheersbeestjes die bomen beschermen tegen bladluizen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.