Vanavond in Merksem: Blues@dokske

Een audio-portrait in blues door Guy Van Looy over Victoria Spivey.

In 1928 had blueszangeres “Queen“ Victoria Spivey reeds 38 bluessongs opgenomen waaronder het bekende “T.B.Blues“ (Tuberculosis Blues). Victoria Spivey werd sterk beïnvloed door klassieke blueszangeressen als Ida Cox, Ma Rainey, Bessie Smith en Mamie Smith. Haar grote aanklacht tegen maatschappelijke problemen zoals drugs, het strafsysteem in de Verenigde Staten en lesbianisme, waren in haar bluessongs sterk aanwezig. In 1929 trad ze op in King Vidor’s musical “Hallelujah“ en maakte nadien naam in de vaudeville- en theaterwereld. Een jaar later vestigde ze zich in de bluesstad Chicago waar ze voor de platenmerken Vocalion en Decca kon opnemen. Haar drijvende kracht en haar grote passie voor perfectie, lieten haar toe haar carrière meer uit te bouwen. In 1961 zou ze, samen met Leonard Kunstadt, haar eigen Spivey-platenlabel in Brooklyn oprichten. De vriendschappen die met veel bluesartiesten ontstonden, o.a. met Willie Dixon, Muddy Waters, James P.W. Madison, Memphis Slim, om er maar enkelen te noemen, zouden haar leven lang duren. Haar platenlabel zou het muzikaal testament worden van zo veel bluesartiesten die hun eerste opnamen maakten op haar zo beroemd geworden Spivey-label. Toen ze op 3 oktober 1976 in New York overleed, had ze met haar platenlabel Spivey-Records, bluesgeschiedenis geschreven.

In Kasteel Bouckenborgh, 8 februari 2019, van 20u tot 22u, gratis

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.