Yolande Avontroodt nieuwe voorzitter van Oscare

Het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en litteken-behandeling Oscare uit Merksem heeft met Yolande Avontroodt een nieuwe voorzitter aan het hoofd van de Raad van Bestuur. Zij volgt Karel Plasman op die na 3 jaar voorzitterschap de fakkel doorgeeft.

Al sinds de officiële opening van het zorgcentrum in 2001 stijgt het aantal brandwondenpatiënten dat de weg vindt naar Oscare gestaag. Dit terwijl het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden- en littekenbehandeling zonder subsidies zijn diensten aanbiedt. Vorig jaar deden meer dan 1000 patiënten een beroep op de diensten van Oscare.

Karel Plasman nam drie jaar geleden de fakkel over van erevoorzitter Walter Van Pottelberge. Onder het voorzitterschap van Karel werden belangrijke stappen voorwaarts gezet met betrekking tot de verdere groei en professionalisering van de organisatie. “We zijn Karel dan ook dankbaar voor zijn bijdrage” zo stelt directeur Koen Maertens.

Yolande Avontroodt zetelde van 1995 tot 1999 in het Vlaamse Parlement en van 1999 tot 2010 als Volksvertegenwoordigster in de Kamer, waar ze o.a. begaan was met thema’s welzijn, volksgezondheid en wetenschappelijk onderzoek. Van 2000 tot 2012 was ze burgemeester van Schilde. Vandaag is Yolande Avontroodt ondermeer voorzitter van het Algemeen Beheerscomité van het RIZIV en lid van verschillende Raden van Bestuur, waaronder ZNA, GZA, UZ Brussel, Mensura, M HKA, Mode-Foto-en Divamuseum.

“Ik ken Oscare en haar directeur Koen Maertens reeds een hele tijd, van toen hij met zijn voormalig voorzitter Walter Van Pottelberge, een tiental jaar geleden, in de tijd dat ik nog burgemeester was, reeds kwam aankloppen voor advies. Ik ben Oscare dan ook blijven volgen en heb het zien uitgroeien tot een mooie maatschappelijk relevante organisatie waar ik graag mee mijn schouders onder en zet. Het belang van nazorg en revalidatie van slachtoffers van brandwonden wordt onvoldoende erkend.”, aldus de nieuwe voorzitter Yolande Avontroodt.

Naast Yolande Avontroodt, breidde Oscare haar Raad van Bestuur nog uit met drie bijkomende bestuurders, waaronder de brandweercommandant van Brandweerzone Antwerpen, Bert Brugghemans, ondernemer Guy Voet, en Prof. Dr Guy Hubens, decaan faculteit Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen. Hiermee telt de RVB nu 11 bestuurders.

Oscare tracht laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare nazorg te bieden voor mensen met brandwonden . In 2018 behandelde Oscare met een multidisciplinair medisch team 1055 patiënten, waarvan 30% kinderen. Daarnaast verricht Oscare wetenschappelijk onderzoek, voor verbetering van de behandeling van brandwonden en littekens, zet preventie- en sensibiliseringscampagnes op en verwierf met de ‘Scar Academy’ (opleidingen en workshops in binnen- en buitenland rond littekenbehandelingen) reeds  internationale erkenning. Oscare is nagenoeg volledig afhankelijk van particuliere giften en sponsoring.

1 comment on “Yolande Avontroodt nieuwe voorzitter van Oscare

  1. Pingback: Yolande Avontroodt nieuwe voorzitter van Oscare – Oscare vzw

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.