Meer dodelijke woningbranden ondanks verplichting rookmelders!

Internationale brandpreventiedag, 9 oktober 2020

Rookmelders zijn verplicht! Dit is een feit en we zijn ervan overtuigd dat jij dit al wist. Heb jij nog geen rookmelders hangen? Zorg dan niet alleen snel voor je eigen veiligheid maar ook die van je hele gezin.

Helaas stellen we vast dat er dit jaar al meer dodelijke slachtoffers gevallen zijn bij woningbranden dan in heel 2019.

Zou het kunnen dat de rookmelders die je hebt niet op de juiste plaats hangen, dat de rookmelders niet meer werken, dat je de rookmelders niet voldoende hoort wanneer je slaapt, dat je niet weet wat te doen als het rookmeldersignaal afgaat of waar de verschillende brandgevaren schuilen in jouw woning?

“Een woning zonder risico op brand bestaat niet, maar ervoor zorgen dat de kans dat er iets misgaat zo klein mogelijk is daar kan je zelf voor zorgen. Als het dan toch nog mis zou gaan dan zijn voldoende hoorbare rookmelders, een afgesproken vluchtplan en het sluiten van deuren van levensbelang.” aldus Peter Van Rossum, preventie Oscare vzw.

Dit jaar kwamen er al meer Belgen om (53 dodelijke slachtoffers) bij een woningbrand tegenover 2019 (57 dodelijke slachtoffers). Bijna de helft van de slachtoffers zijn ’s nachts te betreuren.

“Veel te weinig mensen weten niet dat, als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets! Daarom is het van groot belang dat je je rookmelders op de juiste plaats hebt hangen. Hoorbare rookmelders redden immers echt mensenlevens.” aldus Peter Van Rossum, preventie Oscare vzw.

Door het COVID-19 virus zijn heel wat preventiecampagnes/lessen/infosessies niet kunnen doorgaan. Is het daarom dat er meer dodelijke slachtoffers zijn?

“Mensen duidelijk sensibiliseren is heel belangrijk kijk maar naar de campagnes die de overheid lanceren voor het COVID-19 virus. Heel vaak verdwijnen online campagnes snel uit het geheugen omdat ze vluchtige communicatie zijn. Preventie is een en en verhaal waar online campagnes samen gaan met face to face communicatie. Door het Coronavirus hebben wij heel wat infosessies in scholen, bij bedrijven, op evenementen, bij senioren, in jeugdbewegingen,… moeten annuleren en het ziet er nog niet naar uit dat er snel verbetering in zal komen. Mensen hebben nood aan het face to face verhaal omdat je niet iedereen kan bereiken via de online sneltrein. Denk maar aan senioren die liever een gesprek aangaan en waar je specifiek kan inspelen op hun persoonlijke noden.” aldus Peter Van Rossum, preventie Oscare vzw.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.