Antwerpen dooft verlichting voor Nacht van de Duisternis

Op zaterdag 10 oktober neemt de stad Antwerpen deel aan de 25ste Nacht van de Duisternis. Op 39 locaties in de stad wordt de klemtoonverlichting gedoofd om de aandacht te vestigen op de problematiek van lichthinder. Met haar Lichtplan zet de stad ook structureel in op gerichte en duurzame verlichting.

Tijdens de Nacht van de Duisternis dooft de stad de klemtoonverlichting op een heel aantal gebouwen en kunstwerken van zaterdagavond 10 oktober tot zondagochtend 11 oktober. Dit jaar zullen er 39 locaties deelnemen aan deze actie, waaronder een hele reeks historische gevels in het centrum. De openbare verlichting blijft wel overal branden. In Merksem wordt de verlichting van de Sint-Bartholomeuskerk gedooft.

Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu: “Lichthinder is een – o ironie – onderbelicht probleem, zeker in steden als Antwerpen. Nog al te vaak laten we de lamp te lang branden, thuis of op het werk. We willen het goede voorbeeld geven en zetten vandaag alles op alles om onze stad anders te verlichten, dit krijgt dan ook bijzondere aandacht in ons nieuwe Antwerps Klimaatplan.”

De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). Samen met steden en gemeenten wil de BBL op die manier de problematiek van lichthinder in de kijker zetten.

Antwerpen heeft een uitgebreid Lichtplan waarmee de stad na zonsondergang licht gericht wil inzetten. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Waar mogelijk vullen de twee elkaar aan.

“Bij de verdere uitvoering van het Lichtplan blijven we maximaal inzetten op verledding en slimme verlichting. We rollen ook de architecturale verlichting verder uit om de markante, mooie plekken van onze stad in the picture te zetten. Zo wordt momenteel de verlichting van het station Antwerpen-Centraal, het Operagebouw en het Steen uitgewerkt”, vertelt schepen voor openbaar domein Claude Marinower.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.