Tuinstraat Gagelveldenstraat

Stad Antwerpen voorziet onder het project “Antwerpen breekt Uit” de mogelijkheid om een tuinstraat in te richten in samenwerking met het district om straten en pleinen klaar te stomen voor de toekomst. In het district Merksem werd de Gagelveldenstraat, het gedeelte woonerf tussen de Houthulststraat en de Kluizeveldenstraat, geselecteerd. Deze tuinstraat wordt samen met de bewoners maximaal “verblauwd” en “groen” ingericht. In een tuinstraat is het fijn wonen.

Antwerpen Breekt Uit

Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Dankzij dit project worden stukken straat of verharde pleinen vervangen door groen of door waterdoorlatende materialen. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte worden hergebruikt.

Een tuinstraat?

De straat maximaal vergroenen en verblauwen is een belangrijke maatregel om zich aan te passen aan de wijzigingen van het klimaat zoals wateroverlast door grote buien of hittestress door onder andere warme zomers. Dit kan door het inrichten van plantvakken, bomen, grasperkjes, klimplanten, groenslingers, opvang van regenwater door regentonnen, ondergrondse wateropvang… Een steen wordt vervangen door groen. Zo kan water in de grond dringen en kan een boom of struik het nodige water krijgen. In een tuinstraat zoeken we samen hoe groen, wateropvang, voetgangers, fietsers, auto’s, kinderen, contact met buren… een plaats krijgen in de straat. Een tuinstraat is een fijne straat om te wonen en te vertoeven.

Digitale bevraging

De bewoners bepalen mee hoe hun straat er in de toekomst zal uitzien. Stad en district willen graag weten hoe het is om nu in de Gagelveldenstraat te wonen en wat ideeën zijn om het wonen in de straat (nog) aangenamer te maken. Tot 27 juni 2021 is er een digitale bevraging beschikbaar. De inwoners kregen een uitnodiging om hier aan deel te nemen.

Met de ideeën en ervaringen uit de bevraging gaan de ontwerpers aan de slag. Na de zomervakantie organiseert men een eerste bewonersbijeenkomst. Zo maken de bewoners samen met de ontwerpers van Gagelveldenstraat een tuinstraat maken waar het fijn is om te wonen en te vertoeven!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.