Meer dan 1000 plaatsen extra voor leerlingen in het Stedelijk Secundair Onderwijs

Ook in Merksem komen er 150 plaatsen bij.

De stad Antwerpen moet de komende jaren extra leerlingen kunnen opvangen in het secundair onderwijs. Daarom investeren de stad en het Stedelijk Onderwijs fors in het uitbreiden van de capaciteit binnen dit onderwijsniveau. De komende jaren komen er 1026 plaatsen bij binnen 4 secundaire scholen van Stedelijk Onderwijs.

Jinnih Beels, Antwerps schepen en voorzitter van het Stedelijk onderwijs: “De afgelopen jaren werd voor onderwijscapaciteit in de stad een inhaalbeweging gemaakt, maar we zien vandaag dat de capaciteitsnood verschuift naar het secundair onderwijs. Daar zal ten opzichte van vandaag het aantal leerlingen nog fors groeien de komende jaren. Om daaraan tegemoet te komen doen we vanuit het Stedelijk Onderwijs een inspanning en investeren we meer dan 35,7 miljoen euro voor in totaal 1026 bijkomende plaatsen in het secundair onderwijs.”

Nieuwe afdeling Lyceum Groenhout in Kasteelstraat
In de bestaande schoolgebouwen tussen de Kasteelstraat en Verschansingsstraat komt een nieuwe afdeling van Lyceum Groenhout met plaats voor bijna 340 leerlingen. De renovatiewerken lopen volop. De stedelijke basisschool Studio Dynamo die zich vandaag al op deze site bevindt aan de zijde van de Verschansingsstraat, mag haar nieuwe buren verwachten tegen september 2023.

Volwaardig 6-jarig programma in Lyceum Merksem
Stedelijk Lyceum Merksem biedt vandaag alleen een eerste graad (1e en 2e middelbaar) aan. In de toekomst zal deze secundaire school uitgebreid worden naar een volwaardig 6-jarig programma zodat leerlingen hier hun volledige middelbare schoolloopbaan kunnen doorlopen. Om dit mogelijk te maken stijgt de capaciteit met 150 leerlingen zodat hier plaats zal zijn voor 336 leerlingen. Het wordt de eerste secundaire school binnen Stedelijk Onderwijs die de opleiding Grieks-Latijn zal aanbieden. De planning is om vanaf september 2023 van start te gaan met het nieuwe aanbod.

Verdubbeling capaciteit Lyceum Expo
Op Stedelijk Lyceum Expo kunnen over een aantal jaar 392 extra leerlingen les volgen. Het huidige schoolgebouw wordt afgebroken en in de nieuwbouw houden we rekening met een stevige uitbreiding van het onderwijsaanbod. De school groeit van 264 leerlingen naar 656 leerlingen. Tijdens de werken vangen we de leerlingen op in tijdelijke klaslokalen aan de Jan Frans van de Gaerstraat.

Ook het aanbod van de school wordt vernieuwd. Stedelijk Lyceum Expo krijgt een eerst graad en groeit door naar een volledige domeinschool ‘economie en organisatie’, aangevuld met opleidingen uit het domein ‘sport en beweging’. In beide domeinen kunnen leerlingen kiezen voor opleidingen die arbeidsmarktgericht zijn of gericht op verder studeren.

144 extra plaatsen in Lyceum Waterbaan
Stedelijk Lyceum Waterbaan groeit binnen enkele jaren met 144 extra plaatsen van 600 naar 744 leerlingen. Om deze groei mogelijk te maken zal er verbouwd en gebouwd worden op de huidige sites van het Lyceum aan de Sint-Rochusstraat en de Waterbaan. Aan de Sint-Rochusstraat blijft op termijn alleen de stedelijke basisschool over, het stedelijk Lyceum wordt volledig gegroepeerd op de site aan de Waterbaan.

Waarom extra capaciteit in het secundair onderwijs?
De capaciteitsmonitor voorspelt voor het Antwerps secundair onderwijs een tekort van meer dan 5000 plaatsen tegen 2025. “Het Stedelijk Onderwijs engageerde zich om 20 procent van dit tekort op te vangen, wat overeenstemt met ons marktaandeel voor secundair onderwijs in de stad. Met deze meer dan 1000 bijkomende plaatsen komen we onze eerdere engagementen na”, verduidelijkt Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.