18/6 tem 24/6 | Expo De geRAFfineerde kijk van GORSEN

Raf Gorsen overleed in 2020, hij zou dit jaar 80 jaar worden. Vrienden en familie van de kunstenaar organiseren als eerbetoon een tentoonstelling met zijn schilderijen en sculpturen.

Aline Gorsen (dochter): “Mijn vader was heel productief als kunstenaar. Een keuze maken uit zijn oeuvre is niet eenvoudig. We tonen ook ouder figuratief werk, al hield hij daar zelf na een tijd niet meer van. Hij schilderde het lijden van de mens, maar ook religieuze onderwerpen. Later maakte hij vooral abstracte werken. De zoektocht naar de essentie en het licht is de rode draad in zijn werk.”

“Mijn vader miste erkenning. Hoewel zijn werk ook in het buitenland hangt en staat, had hij graag meer internationale uitstraling gehad. ‘Maar een kunstenaar krijgt pas waardering na zijn dood’, zei hij.”

Daniel L’eau (vriend): “In 1995 stapte ik bij Raf binnen om een kachel te kopen. Hij had de kachel- en kolenhandel van zijn vader overgenomen, al wilde hij veel liever schilderen. Al snel groeide er een innige vriendschap tussen ons. Elke zaterdag kwam ik langs om koffie te drinken, maar later kozen we voor wijn. Hij toonde me dan zijn laatste werken en vroeg om een kritisch oordeel. Dat vond ik moeilijk als vriend. Ik was ook zijn hofleverancier voor zink en andere materialen.”

“Mijn lievelingswerk is een grote pentekening met verschillende figuren. In de bovenste zie ik het gezicht van Raf, al bedoelde hij het niet als zelfportret.”

Meer info
Expo De geRAFfineerde kijk van GORSEN

Kasteel Bouckenborgh
18, 19, 21, 22, 23 en 24 juni, van 14 tot 18 uur
gratis

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.