112 nieuws Merksem

Help de politie in de strijd tegen overlast door vuurwerk

Net zoals vorig jaar roept Politiezone Antwerpen getuigen van schade van (knal)vuurwerk op om beeldmateriaal te delen. Beschik je over duidelijke foto’s en filmpjes die kunnen bijdragen tot het identificeren van mogelijke verdachten? Dan kan je die uploaden via het e-loket.

In het najaar duikt (knal)vuurwerk, en de overlast die ermee gepaard gaat, geregeld op. Nochtans is het afsteken van vuurwerk in Antwerpen verboden. De politie van Antwerpen kijkt hier nauwgezet op toe maar kan de hulp van burgers goed gebruiken.

Relevant beeldmateriaal
Getuigen kunnen de politie helpen door relevante foto’s of filmpjes te bezorgen.

  • De beelden tonen overlast van vuurwerk: gevaarlijke situaties of incidenten met vuurwerk waar schade is/wordt aangericht (geen andere misdrijven).
  • De beelden zijn van goede kwaliteit (niet korrelig of wazig).
  • Eventuele betrokkenen of situaties zijn duidelijk zichtbaar (niet vanop grote afstand zodat herkenning onmogelijk wordt).

Eenvoudig uploaden
Uploaden van beelden kan via een smartphone of computer, rechtstreeks op het beeldenportaal, aangevuld met de plaats en het tijdstip van de feiten. Melders kunnen vrijblijvend contactgegevens achterlaten in het geval de politie nog bijkomende vragen heeft.

De politie zal alle relevante beelden nakijken. Beelden die niet nodig zijn voor een gerechtelijk onderzoek, worden binnen het wettelijk kader automatisch vernietigd na 30 dagen. De politie kan ze daarna niet meer raadplegen. Worden de daders geïdentificeerd dankzij de beelden, dan kan er een gerechtelijke procedure worden opgestart. In bepaalde gevallen kan de politie ook rechtstreeks daders aanspreken op de gevaren van vuurwerk.

Aangifte via Blauwe Lijn of 101
De politie benadrukt dat het uploaden van de beelden niet gelijk staat aan een aangifte van de feiten. Is er gevaar voor jezelf, anderen of dieren? Dan kan je terecht op het noodnummer 101. Voor niet-dringende situaties kan je terecht op het gratis nummer 0800 123 12 van de Blauwe Lijn.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.