Meer branden zorgen voor nieuwe aanpak van brandpreventie!

Met 25.439 brandinterventies in 2022 (+17,8% tegenover 2021), waarvan 11.826 woningbranden, in Vlaanderen zorgen ervoor dat preventie cruciaal geworden is. Met 77 dodelijke slachtoffers, bij fatale woningbranden, in 2022 en dit jaar reeds 42 dodelijke slachtoffers is het belangrijk om brandpreventie onder de loop te nemen.

Heel wat woningbranden ontstaan in de keuken door het vergeten van een pan op het vuur, maar ook de nieuwe technologieën zoals elektrische fiets, zonnepanelen, elektrische wagens,… zorgen voor extra waakzaamheid. Maar ook bijzetverwarmingen en de schoorsteen zijn, zeker vanaf deze periode van het jaar, cruciaal om onder de aandacht te brengen.

Om die redenen hebben Leefbrandveilig, de preventiedienst van Oscare vzw (Nazorg- en onderzoekscentrum voor mensen met brandwonden en littekens), en Netwerk Brandweer samen de basis van een goede veiligheid herwerkt in een vernieuwde versie van het ‘Rookmelderhuis’.

“Vroeger was de boodschap om geen rookmelder te hangen in de keuken en garage omdat deze vals alarmen kon geven, maar doordat heel wat woningbranden in de keuken ontstaan en de nieuwe technologieën zich vaak bevinden in de garage is het belangrijk om in die ruimten ook een rookmelder te hangen. Mits enkele voorwaarden kan je deze perfect ophangen in die locaties.” Aldus Peter Van Rossum – preventieadviseur Oscare vzw.

Maar ook de toevoeging van het blusdeken aan het ‘Rookmelderhuis’ is een meerwaarde in de strijd tegen woningbranden. Heel wat mensen hebben dit nog niet in hun bezit en beseffen niet dat dit een cruciale tool is in de keuken als je vlam in de pan hebt.

Nog iets nieuw is het blusapparaat in de inkomhal. Wij raden aan om een 6 liter schuimblusser te voorzien in de inkomhal. Met dit toestel, als je ermee kan werken, kan je een klein brandje snel in de kiem smoren. Heel belangrijk is de plaatsing van dit toestel. In de inkomhal is de ideale locatie zodat als je het toestel wil gebruiken en merkt dat de vlammen al veel te groot zijn, je veilig naar buiten kan gaan. Al deze tips kan je terugvinden op www.oscare.be/rookmelderhuis.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.