Voetbal, 1e Provinciale: K Merksem SC – Merksplas 3

Na een moeizame start en een 0-1 achterstand nam K Merksem SC zondagmiddag op de Rode Loop het heft in handen en bleek men uiteindelijk met 3-2 te sterk voor het vooraf gevreesde Merksplas. Abdullay Demba was de grote man in een ploeg die eigenlijk geen zwakke plekken kende.

De arbiter had vooraf even overwogen het plein af te keuren, maar uiteindelijk besloot men dat de patattenakker in de Rode Loop voldeed aan de minimumeisen van de KBVB en kon er om 14u30 afgetrapt worden voor de 11e match van het seizoen. Tegenstander was Merksplas, een ploeg die met een ijzersterke organisatie, defensief voetbal en leunend op de fysiek sterke spitsen zich voor zondag een derde plaats had weten te verschaffen.

In de openingsfase van de wedstrijd leek die rangschikking ook geheel gerechtvaardigd. Al na vijf minuten verdween de bal achter Dennis Gys in het net en had de thuisploeg geluk dat de linesman buitenspel meende te hebben gezien. Zodoende was het pas de tweede goal van Merksplas die de bezoekers daadwerkelijk op voorsprong zette. Die goal kwem er na een handsbal van linksback Segun Shabi in de eigen backlijn, en voor dat vergrijp is maar één sanctie de juiste: een penalty. Benny Verheyen maakte oog on oog met Gys geen fout: 0-1.

Die openingstreffer leek op dat moment het startschot voor een uiterst onprettige middag voor Merksem, maar bleek uiteindelijk het signaal voor SC om een versnelling hoger te schakelen en hartstochtelijk op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Die kwam er al snel. Miles Vissers (weeral een zeer sterke match) bleef als enige overeind in een scrimmage in de modder en bediende Ken Beyens op maat. De lange middenvelder rondde vanaf 15 meter foutloos af en deelde daarmee een flinke mentale tik uit. Merksplas oogde na de gelijkmaker verlamd, leek vastgezogen in het zware veld en kreeg daarvoor vijf minuten later al de rekening gepresenteerd. Een weergaloze actie van Abdullay Demba op de linker flank kon door Braspenninckx alleen maar foutief een halt toe geroepen worden en dan ook nog eens ten koste van een (licht gegeven) strafschop die Demba zelf met enig fortuin afrondde. Dat fortuin deed echter niets af aan de waarde van de treffer, waardoor Merksem met een 2-1 voorsprong de cabines opzocht.

Direct na de pauze had diezelfde Demba de 3-1 op de schoen, maar zijn bekeken stiftbal verdween net naast het doel van Tom Gysbrechts. Het was echter slechts uitstel van executie, want bij de volgende goede Merksemse aanval was het wel raak. Liam Goossens ging over de rechter flank op avontuur, sneed naar binnen en kreeg na een subtiele deflectie van Vissers de kans om vanaf de rand van de backlijn een hoek uit te kiezen. In plaats van vol uit te halen koos Goossens voor de artistieke oplossing door doelman Gysbrechts met een bekeken lob naar de verre hoek voor een derde keer te laten vissen: 3-1.

De vreugde was groot maar ook van korte duur, want binnen vijf minuten bracht Merksplas de marge weer terug tot één treffer. Een moment van aarzeling in het centrum van de defensie bood Kevin Van den Broeck de vrije doorgang richting Dennis Gys, en de lange aanvaller versloeg de Merksemse doelman met een droge schuiver in de verre hoek: 3-2.

Daarmee was het kruit van Merksplas echter verschoten.

Het zware veld maakte voetbal onmogelijk en de opportunistische lange ballen waarmee Merksplas op zoek ging naar de gelijkmaker brachten Merksem geen moment meer echt in verlegenheid. De thuisploeg had met goede kansen voor Demba en Vissers de wedstrijd wel al vroeger in het slot kunnen gooien, deed dat niet en moest tot zeer diep in de blessuretijd wachten op het verlossende fluitsignaal.

Coach Mick Wuyts sprak na afloop van een een wedstrijd waar het woord voetbal niet veel mee te maken had. “Maar we hebben het goed aangepakt, de juiste keuzes gemaakt. Moussaoui startte op de bank omdat we vandaag in de modder werkers nodig hadden. Op de juiste momenten hebben we gedaan wat we moesten doen. Met Demba en Vissers waren we steeds dreigend, we maakten enkele mooie goals en waren we achterin iets kordater geweest dan was die tweede goal van Merksplas misschien ook niet gevallen. We hebben de stijgende lijn te pakken en hopen die volgende week op Gooreind voort te zetten.”

Uitslagen 11e speeldag

Vosselaar VV – Schoten 2 – 0
Wijnegem – Verbr.Arendonk 0 – 1
Merksem SC – Merksplas 3 – 2
Vlimmeren – Gooreind 2 – 1
’s Gravenwezel – Rapid Leest 2 – 3
Wuustwezel – KFCO Wilrijk 0 – 5
Nieuwmoer – Zandvliet 2 – 0
Houtvenne – Mariekerke 5 – 0

Stand

1. Vosselaar VV 11 8 – 1 – 2 31 – 10 26
2. Gooreind 11 7 – 4 – 0 26 – 16 21
3. Nieuwmoer 11 7 – 4 – 0 20 – 12 21
4. Verbr.Arendonk 11 6 – 2 – 3 19 – 12 21
5. Merksplas 11 5 – 2 – 4 16 – 11 19
6. Vlimmeren 11 5 – 2 – 4 14 – 9 19
7. KFCO Wilrijk 11 5 – 3 – 3 25 – 10 18
8. Houtvenne 11 5 – 3 – 3 23 – 16 18
9. Rapid Leest 11 4 – 4 – 3 13 – 19 15
10. Merksem SC 11 4 – 4 – 3 16 – 25 15
11. ’s Gravenwezel 11 3 – 5 – 3 22 – 20 12
12. Zandvliet 11 3 – 6 – 2 6 – 24 11
13. Mariekerke 11 3 – 7 – 1 10 – 20 10
14. Wuustwezel 11 2 – 6 – 3 10 – 20 9
15. Schoten 11 2 – 8 – 1 11 – 22 7
16. Wijnegem 11 1 – 9 – 1 6 – 22 4

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.