Voetbal, 1e Provinciale: K Merksem SC-Wilrijk 5-1

Merksem genadeloos voor ex-trainer Van Dooren

In een wedstrijd die van begin tot einde zeer boeiend was behaalde Merksem SC zondagnamiddag een verdiende overwinning die misschien in cijfers iets te hoog uitviel. Dat neemt niet weg dat Merksem door de overwinning nog steeds kans maakt op winst in de derde periode, en zo op een plaats in de eindronde.

Onder een waterig voorjaarszonnetje trok Merksem meteen fel van leer en zette het de bezoekers direct stevig onder druk, met veelvuldig opkomende backs en zelfs centrale verdediger Sven Dedoncker die zich voorin mee inschakelde. Dat resulteerde meteen in enkele kleine kansjes voor Sacha Vervecken en Abdullay Demba en het openingsdoelpunt van Vervecken in de 12e minuut. Abdullay Demba – betrokken bij alle vijf Merksemse goals – speelde op links zijn man uit en zette hard en hoog voor. De bal zou waarschijnlijk onbereikbaar voor iedereen voorlangs zijn gegaan, ware het niet dat Wilrijk-doelman Yvan De Corte de bal nog aanraakte en zo vertraagde. Door die deviatie viel het leer pardoes voor de voeten van de vrijstaande Vervecken die vervolgens vanaf een meter of 10 eenvoudig kon afronden: 1-0.

Ook na die vroege openingsgoal bleef Merksem baas en kreeg men in het verdere verloop van die eerste helft nog enkele zeer goede kansen. Miles Vissers stuitte echter twee keer op De Corte, terwijl Dedoncker een prachtig gekruld schot op de lat zag eindigen. Kansen waren er ook aan de andere kant. El Harchi kwam in de 31e minuut een teenlengte tekort op een voorzet van Pals en op slag van rust kopte Suleiman geheel vrij over.

Met een 1-0 ruststand was duidelijk dat Merksem weliswaar de betere ploeg was maar ook dat de drie punten nog lang niet binnen waren. Die drie punten kwamen echter door een stommiteit van Said El Harchi na het rustsignaal een stuk dichterbij. De rappe aanvaller liet zich provoceren door Yorgo Vanhove en gaf de Merksemse middenvelder daarom een oorvijg. Die werd gezien door de lijnrechter, en dat betekende rood voor El Harchi.

Wilrijk-coach Phillip Van Dooren had zijn spelers in het restant van de pauze evenwel de juiste woorden weten mee te geven, want zijn ploeg kwam veel scherper uit de kleedkamers en drukte de thuisploeg met een man minder ver terug. De gelijkmaker hing in de lucht en die kwam er dan ook vroeg in de tweede helft. Pals liet twee Merksemse verdedigers staan en werd dan op de rand van de backlijn foutief gestopt. Hoewel het trekken en duwen buiten de backlijn begon liet de Merksemse verdediger Pals pas binnen de backlijn weer los en dus had de goed leidende arbiter geen andere keuze dan de bal op de stip te leggen. Glenn Janssens rondde het vervolgens foutloos af: 1-1.

Vanaf dan ging het snel.

Wilrijk bleef de beter spelende ploeg, maar omdat men vanachter ̩̩n op ̩̩n ging spelen kwam er veel ruimte voor de Merksemse aanvallers Рruimte waar men perfect van profiteerde. In de 57e minuut won Demba zijn zoveelste kopduel en legde de bal perfect in de loop van Vervecken, die had geluk dat De Corte te lang op zijn lijn bleef, maar de manier waar de rappe middenvelder het vervolgens afrondde was desondanks zeer knap. Hij wipte de bal vanuit een moeilijke hoek over de uitkomende keeper en zette zijn ploeg zo weer op voorsprong.

De hernieuwde voorsprong betekende echter nog steeds niet dat de thuisploeg weer scherp was. Men won te weinig duels en liep zo steeds achter de feiten aan. Doelman Glenn Dejonghe werd daardoor in de 66e minuut gedwongen tot een prima redding op een schot van Suleiman en had direct daarna geluk dat Glenn Janssens zich nipt in buitenspelpositie bevond toen Gert Michiels een voorzet van links op de lat plaatste. Janssens tikte de rebound weliswaar achter Dejonhge, maar zag zijn treffer dus geannuleerd. Die afgekeurde treffer en een dubbele wissel van Mick Wuyts (Amoo en Beyens voor Vervecken en Karahmet) zetten Merksem echter wel weer aan tot iets meer daadkracht. Direct na de afgekeurde treffer van Janssens mocht Beyens al eens aan het doel van De Corte ruiken, om drie minuten later trefzeker te zijn. Weer was het Demba die de goal voorbereidde. De Malinees reageerde goed op een snelle ingooi van Liam Goossens, wurmde zich aan de achterlijn langs zijn mandekker en vond de geheel vrijstaande Beyens aan de tweede paal: 3-1.

Na drie treffers te hebben voorbereid was het in de 79e minuut Demba zelf die met zijn 11e goal van het seizoen de wedstrijd volledig op slot deed. Hij deed dat op een voor hem typerende manier door een lange bal van Dedoncker in de middencirkel, tussen twee verdedigers in, perfect te controleren en zichzelf vervolgens in een beweging te lanceren richting het doel van De Corte. Zelfs met de bal aan de voet was Demba sneller dan zijn mandekker en eenmaal binnen de backlijn werkte hij het goed af met een laag, hard, diagonaal schot: 4-1.

De wedstrijd was daarmee gespeeld en de vijfde Merksemse treffer was er zo een voor de statistieken Рen voor de afscheid nemende Sven Dedoncker. De verdediger pakte in de eerste helft zijn derde gele kaart en is dus automatisch geschorst voor de wedstrijd van volgende week op Zandvliet. Omdat captain Kenny Vannuten zich realiseerde dat dit zo wel eens de laatste wedstrijd van Dedoncker zou kunnen zijn, wees hij zijn maatje in het hart van de defensie aan om een strafschop Рtoegekend nadat Beyens in de zestien werd gevloerd Рte nemen. Dat buitenkansje op een doelpunt liet Dedoncker zich niet ontnemen, en tegen de club waar hij een groot deel van zijn carri̬re speelde mocht hij zo in de 89e minuut zijn eerste treffer van het seizoen maken en misschien wel de laatste van zijn carri̬re: 5-1.

In de stand om de derde periode wipt Merksem zo over Wilrijk, en staat men nu tweede achter Wuustwezel, dat op eigen veld met 2-0 won van Mariekerke. De strijd om de derde periode zal daardoor dus in het laatste weekeinde beslist worden. Merksem speelt volgende week op Zandvliet, en zal moeten hopen dat Vosselaar – na gisteren officieel kampioen – zijn sportieve plicht doet en Wuustwezel op eigen veld punten afsnoept. Alleen dan wint Merksem (wanneer het zelf van Zandvliet wint) de derde periode en zal men samen met – waarschijnlijk – Arendonk, Mariekerke en Wilrijk in de eindronde mogen uitmaken wie er met Vosselaar meegaat naar Bevordering.

AP

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.