Soukaïna Kadi en Lotte Mertens van het Sint-Elisabeth-Instituut in Merksem gaan door naar de halve finale Public Speaking Awards

Op zaterdag 15 maart vond de kwartfinale van de BBC and Telenet Public Speaking Awards plaats. Deze prestigieuze Engelse welsprekendheidwedstrijd, die in België al voor de zevende keer wordt georganiseerd, gaat op zoek naar de beste Engelse spreker van België. 98 leerlingen streden voor een fel begeerd ticket naar de halve finale, maar slechts 30 onder hen stromen door. Soukaïna Kadi en Lotte Mertens van het Sint-Elisabeth-Instituut in Merksem wisten de jury te overtuigen van hun talent. Op 29 maart zal hun spreekvaardigheid opnieuw getest worden tijdens de halve finale.

Al halfweg

Voor het zevende jaar op rij starten Telenet en BBC Worldwide de zoektocht naar de beste Engelse spreker tijdens de BBC and Telenet Public Speaking Awards. De BBC and Telenet Public Speaking Awards is een wedstrijd  die jongeren tussen 16 en 20 jaar de kans geeft om zich te bekwamen in het spreken in het openbaar (in het Engels) en hun mening te geven over actuele onderwerpen die jongeren van vandaag bezig houden. Voor deze zevende editie van de Awards is er een nauwe samenwerking met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet en alle onderwijskoepels.

Net als tijdens de voorrondes bereiden de kandidaten over een bepaald onderwerp een speech voor die vijf minuten mag duren. Die dragen ze dan voor aan een jury (waarin onder andere radiomaker Jan Hautekiet, Vlaams acteur Karel Deruwe en zangeres Jo Lemaire zetelen) en publiek. Daarna legt een question team tijdens een vragenronde de studenten het vuur aan de schenen. De jury evalueert de kandidaten op presentatie, inhoud en argumentatie.

Tijdens de kwartfinale op zaterdag 15 maart wisten Soukaïna en Lotte de gerenommeerde jury te overtuigen met hun speech “Fighting oppression with words, not violence” en “Fear for a modern Prometheus” . Samen met 28 andere kandidaten bereiken zij de halve finale die plaatsvindt op 29 maart in het ICC in Gent.

Verder verloop van de wedstrijd

De halve finale gaat door op 29 maart 2014 in het ICC Gent. Daar zullen tien deelnemers geselecteerd worden om door te stromen naar de finale.

Deze nationale finale vindt plaats op zaterdag 26 april 2014 in San Marco Village, te Schelle. Na een intensieve week van trainingsessies en workshops over debatteren en spreken in het openbaar zullen tien finalisten in aanwezigheid van Jonathan Brenton, de Britse Ambassadeur, en minister Pascal Smet strijden voor de titel van ‘Best Public Speaker’.

Winnaar vertegenwoordigt ons land in Londen

De winnaar van de nationale wedstrijd zal ons land op 15 en 16 mei 2014 in Londen vertegenwoordigen op de International Public Speaking Competition (IPSC). Hij/zij zal het tijdens deze internationale wedstrijd opnemen tegen landsfinalisten uit meer dan 60 verschillende landen. Ons Belgisch talent zal een speech houden rond het thema ‘Imagination is More Important than Knowledge’, alsook een geïmproviseerde speech geven over een thema dat hij/zij ter plaatse zal uitkiezen.

Prijzen

Deelnemers van de wedstrijd ontvangen unieke prijzen. De scholen van de deelnemende kandidaten die het tot in de halve finale schopten krijgen bovendien een gratis Telenet hotspot voor twee jaar. De school van de kandidaten die de finale bereiken, krijgen een gratis Telenet hotspot voor drie jaar. Ten slotte zal ook het publiek zijn favoriet kiezen, die mag de Audience Award in ontvangst nemen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.