Nieuw parcours voor Schaal Sels, nieuwe naam voor wedstrijd over onverharde wegen

Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over Schaal Sels en de nieuwe, extra, wedstrijd die de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw dit jaar wenst te organiseren. Om aan alle verwarring een einde te brengen, een overzicht:

Op zondag 26 augustus vindt in Merksem Schaal Sels Merksem plaats. Een week later, op zondag 2 september, zal de Antwerp Port Epic op de kalender staan. Beide wedstrijden hebben het UCI 1.1-statuut, maar ten opzichte van vorig jaar is er heel wat veranderd.

Sinds 2015 stond Schaal Sels bekend als de wedstrijd door de Haven en de Polder met onverharde wegen en kasseistroken. Door de toenemende nationale en internationale media-aandacht, heeft de organisator echter besloten om een opsplitsing te maken. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg.

Zo zal op zondag 26 augustus 2018 Schaal Sels Merksem plaatsvinden. Net als de voorgaande jaren, zal de aankomst hiervan liggen op de Bredabaan in Merksem. Tot zover de gelijkenissen met de voorgaande edities. Om het lokaal karakter te behouden, werd gekozen om voor deze wedstrijd een plaatselijke omloop uit te tekenen van ruim 13 kilometer, die 14 keer afgelegd zal worden. Dit is een vlakke race zonder onverharde wegen en zonder noemenswaardige kasseistroken.

Een week later, op zondag 2 september 2018, zal de Antwerp Port Epic gereden worden. Start en aankomst van deze wedstrijd is ter hoogte van het Shengenplein in het centrum van Antwerpen. Het rennersdorp zal worden opgesteld onder het Havenhuis op het Zaha Hadidplein, waar het ook in 2017 was. Hoewel de naam en de start- en aankomstplaats veranderd zijn, heeft deze wedstrijd het concept van de vroegere Schaal Sels overgenomen. Dit wil zeggen dat men via een aanloop door de Haven van Antwerpen naar de Antwerpse Polder rijdt, waar zo’n 30 kilometer aan onverharde wegen en 32 kilometer aan kasseien op de renners wachten. Via opnieuw een korte passage door de Haven, komen de renners uiteindelijk terug aan in het prestigieuze Eilandje in Antwerpen.

Kort samengevat:

 • Schaal Sels Merksem – zondag 26 augustus 2018
  • Start om 12u30 op de Bredabaan in Merksem
  • Aankomst op de Bredabaan in Merksem
  • 14 ronden van ruim 13 kilometer, goed voor 187 kilometer wedstrijd
  • Geen onverharde stroken of noemenswaardige kasseien
 • Antwerp Port Epic – zondag 2 september 2018
  • Start om 12u01 in Kattendijkdok-Oostkaai, t.h.v. Shengenplein
  • Aankomst idem als startlocatie
  • Parcours gelijkaardig aan parcours Schaal Sels 2015-2017
  • 30 kilometer onverhard, 32 kilometer kasseien, totale afstand: 207 km

Naast beide wedstrijd organiseerde de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem vzw ook nog het Belgisch Kampioenschap voor Elite zonder Contract en Beloften in Stabroek en een Toertocht voor recreanten. Om duidelijk te maken dat dit evenementen zijn van dezelfde organisatie, werd geopteerd voor een overkoepelende naam: karakterkoersen.be. Op www.karakterkoersen.be vindt u een overzicht van de wedstrijden.

1 comment on “Nieuw parcours voor Schaal Sels, nieuwe naam voor wedstrijd over onverharde wegen

 1. Arlette

  Waar is de informatie te vinden van de doortochten in de Antwerpse polder van de Antwerp Port Epic op 2 sept?

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.