Trams vanaf 8 december opnieuw via Italiëlei en halte Opera

De werken van de Noorder­lijn aan de Italië- en Frankrijklei en het premetro­sta­tion Opera zijn bijna afgerond en de testritten van de tramlijnen 1 en 24 daar verlopen voorspoedig. De tramlijnen en het premetro­sta­tion zullen op 8 december in gebruik genomen worden, tijdens een feestweekend. De autotun­nels en de parking openen volgend voorjaar.

Tijdens de spectaculaire make-over van het premetrostation Opera is de tram er steeds blijven doorrijden, enkel op- en afstappen ging niet meer. Nu is de lichtput, de nieuwe centrale toegang op het Operap­lein, bijna klaar om de deuren te openen. Het station Opera wordt daarmee terug in dienst genomen als op- en afstap­plaats, vanaf zondag 8 december.

Kipdorpsite geïnte­greerd

Naast de tramlijnen worden ook de Italiëlei en de Frankrijklei opgele­verd. Samen met de heraan­ge­legde Teniers­plaats en de De Keyserlei vormen zij een belang­rijk stuk openbaar domein dat volledig heraan­ge­legd werd. Uniek is dat de nieuwe tramlijnen zullen sporen over de archeologische Kipdorpsite, de specta­cu­laire blikvanger tussen het Operap­lein en de Italiëlei. Hier werd de oude Kipdorp­brug geïnte­greerd tussen de ondergrondse autotunnel en de bovengrondse trambrug.

7 nieuwe haltes

De nieuwe lijnen zijn goed voor een bijkomend traject van 3,5 kilometer enkel spoor, 7 kilometer heen en terug dus. In totaal neemt de Lijn op 8 december daarbij 7 nieuwe tramhaltes in gebruik, namelijk Havenhuis, Cadix, Londen, Noorder­plaats, Paarden­markt, Roosevelt­plaats en Opera.

Bovengrondse afwerking

Bovengronds zitten de werken voor de Noorder­lijn er bijna op. De aannemer werkt nog verder aan de Franklin Rooseveltplaats (inclusief het stuk Leien tussen de Violier­straat en de Roosevelt­plaats), de omgeving van Kipdorp en de werfzone van Antwerp Tower . In de loop van november, wanneer het nieuwe plantsei­zoen van start gaat, plant hij ook de resterende bomen op de Leien verder aan. Na de heraanleg zullen de Leien tussen de Stoopstraat en de Londen­straat 550 bomen tellen, bijna 200 meer dan voor de heraanleg.

Feestweekend

Om deze realisa­ties in de verf te zetten organi­seert Noorder­lijn op 7 en 8 december een feestweekend. Op 7 december richten de festivi­teiten zich voor een laatste keer op de Kipdorpsite die, met de eigenlijk start van de exploi­tatie van de trams op 8 december, ondergronds niet meer toegan­ke­lijk zal zijn omdat de tram dan over de trambrug zal rijden. Op 8 december zet de Noorder­lijn de tram en het heraan­ge­legde openbaar domein in de kijker.

Meer details over het feestweekend volgen later.

Autotun­nels en parking openen in voorjaar

De bouwwerken aan de autotun­nels zullen eind dit jaar klaar zijn. In het voorjaar 2020 worden de verschil­lende systemen die instaan voor de veilig­heid en exploi­tatie van de tunnel systema­tisch getest en in gebruik genomen, en wordt de ondergrondse parking verder afgewerkt. De tunnels, de autoparking en de fietsparking gaan samen effectief open in april 2020. De autopar­king zal plaats bieden aan 340 wagens, in de fietsen­stal­ling is er plaats voor 400 fietsen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.