Doodrijder levenslang rijverbod?

De 38-jarige Danny V.d.B. uit Merksem, die in mei 2005 vluchtmisdrijf pleegde nadat hij op de Bredabaan een aanrijding met dodelijke afloop had veroorzaakt, is maandag voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschenen.

Hij ging in beroep tegen zijn veroordeling tot vier jaar cel, waarvan drie jaar effectief, en een levenslang rijverbod. Het openbaar ministerie vroeg de bevestiging van het vonnis.

Het ongeval gebeurde op 1 mei 2005 op de Bredabaan in Merksem. Brigitte Rummens en haar partner Amse Scherphuis uit Sint-Lenaerts stonden met hun motoren voor het rode licht te wachten. Op de rijstrook om rechtsaf de Broeder Frederikstraat in te slaan, bevond zich een zwarte Mercedes 230 Coupé. Aan het stuur zat de beklaagde, met naast zich zijn echtgenote.

Toen het licht op groen sprong, gaf Danny flink gas en reed hij in plaats van af te slaan gewoon rechtdoor. Hij wilde voor de Volkswagen Passat en de motor van het slachtoffer de trechtervormig wegversmalling inrijden, maar reed daarbij Brigitte aan. Ze verloor haar evenwicht en kwam ongelukkig ten val op de naastgelegen trambedding. Ze brak haar sleutelbeen, wat een interne bloeding veroorzaakte. Dit werd haar fataal.

Danny pleegde vluchtmisdrijf. Twee dagen later meldden Danny en zijn echtgenote zich bij de politie. Ze beweerden dat ze het ongeluk vanuit hun achteruitkijkspiegel hadden zien gebeuren. Op hun auto, die inmiddels een andere nummerplaat droeg, werd echter een kras aangetroffen die overeenkwam met de bluts in de zadeltas van Brigittes motor.

Danny heeft altijd beweerd dat hij de impact niet gevoeld heeft. Maar de procureur stelde op zijn beurt dat het niet van belang is of er nu al dan niet een impact is geweest. Het was namelijk het opzettelijke roekeloze rijgedrag dat het slachtoffer in de problemen bracht. De verkeersdeskundige, die was opgeroepen om te komen getuigen, stelde trouwens dat Danny de impact wel gevoeld moest hebben
Het feit dat de beklaagde op aandringen van zijn echtgenote even verderop gestopt was, zodat zij hulp kon gaan bieden, veranderde volgens het openbaar ministerie niets aan het feit dat ze zich onttrokken hadden aan de vaststellingen, wellicht omdat Danny gedronken had en al twee veroordelingen had opgelopen voor overdreven snelheid.

De ouders van Brigitte en haar partner Amse, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, tilden vooral zwaar aan het feit dat Danny nooit zijn spijt tegenover hen had betuigd. Voor hen is het cruciaal dat het levenslange rijverbod behouden blijft, zodat een ongeluk zoals dit nooit meer kan gebeuren.

De rechtbank nam de zaak in beraad en doet uitspraak op 24 september.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.