Kruidendokter veroordeeld

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Indische kruidendokter Ragubir Kumar (50) veroordeeld tot 3 maanden cel en 16.500 euro boete, beide met uitstel, voor het onopzettelijk vergiftigen van enkele patiënten. Hij had hen pillen gegeven die een te hoge loodconcentratie bevatten.

Ragubir noemt zichzelf een “meester in ayurveda”, wat een hindoeïstische gezondheidsleer. Hij kan aan de polsslag voelen of zijn patiënten darmproblemen, psychologische moeilijkheden of een uit balans geraakte hormonenspiegel hadden.

Daniëlle Van den Bogaert uit Zandvliet was eind 2005 naar het Merksemse Ayurveda Research Surya Centrum van de beklaagde gegaan omwille van een langdurig slaapprobleem. De pillen die de kruidendokter voorschreef zorgden echter voor pijn aan de rug, bekken en nek. Daniëlle kreeg ook maagkrampen en spierpijnen en voelde zich futloos en vermoeid. Ze raakte zo vier maanden werkonbekwaam.

En zij was niet het enige slachtoffer: na een waarschuwing van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) doken er in totaal zes slachtoffers op die klachten ondervonden na het innemen van de kruidenpillen. Een toxicologisch onderzoek wees uit dat elke pil tot dertig milligram lood bevatte, wat bij de patiënten een loodvergiftiging had veroorzaakt.

De beklaagde stelde dat er in een lot pillen blijkbaar te veel lood zat. Hij had de pech gehad dat die net in zijn handen was terecht gekomen en voelde zich daar ook schuldig over. Zijn centrum in Merksem bestaat intussen niet meer.

Ragubir moet Daniëlle Van den Bogaert een schadevergoeding van 4.243 euro betalen. Een tweede slachtoffer, dat zich ook burgerlijke partij stelde, kreeg 2.500 euro provisioneel toegekend.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.