Voetbal 1e Provinciale: ’s Gravenwezel maakt einde aan reeks Merksem SC

Een ploeg die negen wedstrijden op rij niet heeft verloren kan er al eens toe neigen om het allemaal wat te gemakkelijk op te nemen. Wanneer een ploeg dan in de tiende match binnen tien minuten op een 1-0 voorsprong komt kan die ploeg gaan denken dat het vandaag allemaal wel vanzelf zal gaan. Vaak is dat ook zo. Maar niet zondag in het Jef Mermansstadion. Zondag kreeg Merksem SC af te rekenen met een ploeg die na één helft te zijn weggetikt besloot zijn kop ervoor te gooien en uit een ander vaatje te gaan tappen. Het liep voor de thuisploeg niet goed af. Na de rust (1-0) kwamen de bezoekers uit ’s Gravenwezel veel scherper uit de kleedkamer en koos men bovendien voor een andere tactiek. Waar men in de eerste 45 minuten de tegenstander diep op de eigen helft had opgevangen koos men in het tweede bedrijf voor een meer pro-actieve aanpak en werd de Merksemse opbouw veel vroeger gestoord. De Merksemse spelers – minder gemotiveerd dan in andere wedstrijden? – hadden er geen antwoord op, en binnen een half uur was de 1-0 achterstand door ’s Gravenwezel omgebogen in een 1-3 voorsprong.

Het verloop van de tweede helft dreef de Merksemse trainersstaf tot wanhoop, en begrijpelijk is dat. De eenvoudigste dingen gingen bij de gastheren niet goed, en de treffers werden al te eenvoudig cadeau gedaan. Nadat Miles Vissers zijn ploeg in de tiende minuut met een snelle reactie op een gedevieerd schot van Liam Goossens op voorsprong had gezet was het beste bij Merksem er eigenlijk wel vanaf. Gedurende de eerste helft bleef SC nog wel baas zonder grote kansen te krijgen, maar direct na de pauze veranderde het beeld van de wedstrijd compleet. De bezoekers waren scherper en agressiever, en de thuisploeg liep eigenlijk vanaf de rust achter de feiten aan. Het uitverdedigen gebeurde zonder duidelijk doel, de middenvelders beperkten zich tot meedoen en daardoor stonden de aanvallers op een eiland en kwam er nauwelijks een fatsoenlijke combinatie meer tot stand.

Al snel betaalde men de prijs voor zoveel laksheid. In de 57e minuut leidde onzorgvuldig uitverdedigen tot een corner voor ’s Gravenwezel. Die werd vervolgens maar half weggewerkt, waarna Wim Van Achteren vrij mocht voorzetten, en Tom Dejonghe ongehinderd met zijn kop voor 1-1 mocht zorgen. Op dat moment hoopten de Merksemse fans dat hun ploeg zou zijn wakkergeschud, maar het tegendeel was het geval. Geel-Blauw bleef gedompeld in een diepe catatonie en kreeg na een magere fase een tweede tegentreffer te verwerken. Kort nadat Mersad Karahmet, Abdullay Demba, Miles Vissers en Khalid Moussaoui in de 65e minuut uit een enorme scrimmage voor de goal van Christophe Beutels tevergeefs op het doel hadden gevuurd zette Jan Somers zijn hoofd tegen een verre ingooi van Wim Van Achteren en stond de 1-2 op het bord.

Zonder dat Merksem goed voetbalde wist Demba in de 77e minuut vanuit een hectische fase in de backlijn van ’s Gravenwezel nog eens de lat te raken, maar dat weerhield Jan Somers er niet van om in de 83e minuut zijn tweede en de derde treffer van s’ Gravenwezel te laten noteren. Wederom zag de defensie er niet zo solide uit en wederom was de gevaarlijke fase het gevolg van nonchalant uitverdedigen.

Een knappe goal van Miles Vissers – vrij voor de goal gezet door Ken Beyens die een corner van Liam Goossens voorbij de tweede paal terug in de doelmond kopte – bracht in de 89e minuut nog even de spanning terug. Die spanning kreeg bijna een ontlading toen Demba alleen richting Beutels mocht vertrekken, maar de Malinees was – hoewel hij al zijn kopduels won – weer niet gelukkig met de bal aan de voet. Hoewel hij twee, drie meter weg was van zijn mandekker, had hij zo’n ruzie met de bal dat hij niets anders kon dan het ding uiteindelijk terugleggen naar een middenvelder. Kans verkeken, wedstrijd beslist.

Hoewel SC in de algemene rangschikking even op een zijspoor gezet is, heeft men nog alle kans om via winst in de derde periode een plaats in de eindronde af te dwingen. Nog twee wedstrijden tellen mee voor die derde periode: thuis tegen Wilrijk (de ploeg van Phillip Van Dooren) en op verplaatsing naar Zandvliet. In de stand doen nog vier ploegen mee: Wilrijk en Wuustwezel met 19 punten, en Merksem en Mariekerke met 18 punten.

Vooral het weerzien met ‘Kampioenscoach 2006’ Van Dooren – op 17 april – kan voor een leuke apotheose zorgen. Winst voor Merksem brengt de ploeg die dag op twee punten voor Wilrijk. Tegelijkertijd speelt Mariekerke tegen Wuustwezel en dus zorgt het resultaat daar direct voor een nieuwe situatie in de stand van de derde periode. Voor Merksem is het nu zaak om de batterij weer op te laden en te zorgen dat men op 17 april gemotiveerd aan de aftrap staat. Eindrondes zijn leuk, en zorgen vaak voor geweldige feestjes. En feestjes, daar lusten ze bij Merksem wel pap van …

AP

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.