Persbericht CD&V Merksem over het bestuursakkoord

Op donderdagavond 31/01/2013 wordt het nieuwe Merksemse bestuursakkoord tussen NVA-SPA- Groen besproken. Niettegenstaande het gedichtendag is, zorgt dit akkoord niet voor een poëtische bui. Integendeel, dit document getuigt van een dermate gebrek aan visie en ambitie dat het eerder een depressie in de hand werkt.

De enige echte concrete plannen zijn een uitvoering van gepland of beslist beleid uit vorige legislatuur zoals groen hart en heraanleg Bredabaan. De slogan ‘kracht van verandering’ van de grootste meerderheidspartij, is snel omgevormd tot ‘comfort van de continuïteit” Verder is er nog een amalgaam van losse flodders die voor het merendeel niet stroken met het stedelijk akkoord of niet tot de bevoegdheden van het district behoren.

Het enige belang dat dit akkoord heeft is wat er niet in staat. Zo slaagt men er in om in heel het akkoord niet éénmaal het woord voetganger te gebruiken, nochtans de grootste, meest duurzame groep mobiliteitsgebruikers, niet in het minst onze senioren. Van een evaluatie van de hervorming van de buslijnen van De Lijn, geen sprake. Een ambitie rond duurzaamheid en klimaatneutraliteit van de eigen districtsinvesteringen, nooit van gehoord (hallo Groen …!), een bijzonder flauwe aanpak van de heropleving Bredabaan. Het hele cultuurbeleid, nochtans een kerntaak van het district, is in dit bestuursakkoord welgeteld 91 woorden waard. Een opstel in eerste of tweede leerjaar van de lagere school moet doorgaans minimaal 100 woorden bevatten ! Ter illustratie het hoofdstukje dierenwelzijn omvat bijna evenveel woorden, 80 om precies te zijn, waarin de NVA-districtsvoorzitter scheep wil gaan met de stichting van een eminent lid van het koningshuis. Verrassend!

Maar met verve de nummer één van de ontbrekende zaken van dit bestuursakkoord is de overweldigende afwezigheid van ook maar één verwijzing naar het Oosterweeldossier. Een project dat een geweldige invloed gaat hebben op Merksem. Dit is natuurlijk een bovenlokaal dossier, MAAR het districtsbestuur zal/moet op verschillende wijzen betrokken worden bij de praktische voorbereidingen in dit dossier. Welk standpunt gaan de Merksemse districtschepenen innemen wanneer ze gevraagd worden aan de verschillende vergadertafels (of die plek zelf veroveren! ) waar Oosterweel besproken wordt. Het bestuursakkoord vermeldt hierover totaal… niets. Zouden de uiteenlopende standpunten van Groen en NVA dit veroorzaakt hebben ? Punt is dat de Merksemse bevolking, zowel de voor- als tegenstanders van dit project, recht hebben om te weten hoe hun lokaal bestuur staat ten aanzien van Oosterweel. Wij blijven samen met hen op deze gerechtvaardigde honger zitten.

Voor CD&V-Merksem is een goed bestuursakkoord helder, duidelijk, compleet en ambitieus. Het voorliggende document kunnen we betitelen met alle tegengestelden: vaag, slordig, onvolledig en vooral ambitieloos. College: terug naar af en doe uw huiswerk opnieuw en vooral beter. Merksem verdient het!

1 comment on “Persbericht CD&V Merksem over het bestuursakkoord

  1. Fons

    De pot verwijt de ketel, in Antwerpen zit cd&v wel in het bestuur is het daar misschien beter voor de voetgangers en de fietsers. Vergeet het maar. Bende hypokreten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.