Sirenes loeien op donderdag 3 oktober

Op donderdag 3 oktober 2013 worden in Antwerpen en omgeving tussen 11.45 en 13.15 uur de elektronische alarmsirenes, opgesteld in risicozones rond nucleaire en Seveso-bedrijven, getest.

De elektronische sirenes die door Binnenlandse Zaken worden opgesteld in welbepaalde risicozones rond nucleaire centra en Seveso-bedrijven worden dagelijks op hun gebruiksklaarheid getest. Dat gebeurt door middel van stille testen. Ze zijn niet hoorbaar voor de bevolking.

Elke eerste donderdag van de eerste maand van ieder trimester worden er ook luide testen uitgevoerd, die meer vertellen over de hoorbaarheid van de signalen. Op 3 oktober zijn de laatste luide testen van 2013 voorzien.

Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal (nucleair, biologisch, chemisch) geven. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking herhaald wordt. Na dit signaal melden de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap ‘Proefsignaal’. U hoeft dus niet ongerust te zijn als u donderdag 3 oktober 2013 deze alarmsignalen hoort.

Wie vragen over de testen heeft, kan van 30 september tot en met 4 oktober 2013, tussen 9 en 16 uur, terecht op het gratis nummer 0800 94 113. Eventuele vragen of reacties naar aanleiding van de sireneproeven kunnen ook bezorgd worden aan alerte@ibz.fgov.be. Doven en slechthorenden kunnen zich inschrijven om een sms te ontvangen via www.telecontact.be.

Bijkomende informatie over het alarmeringsnet van Binnenlandse Zaken kan u vinden op de site http://crisiscentrum.be.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.