Bisschop op bezoek bij Federatie Merksem

Mgr.  Bonny, vicaris Wim Selderslaghs, onze deken Jef Barzin, Marleen en ikzelf overliepen samen de dag.

foto1

We bezochten DC (=DienstenCentrum) De Brem. Mijnheer Bervoets (manager Zorgzame Buurt Oud Merksem) en Martine, de centrumleidster, wachtten ons op.  Er was een ontmoeting in een flatje met een bewoonster en haar thuisverzorgster.

Nadien volgde er in het cafetaria een geanimeerd en goedlachs gesprek met de bewoners over het ouder worden en het wonen in deze serviceflats, over vroeger en over de schippers. Er was zelfs iemand die vroeg of Mgr. Bonny er niet voor kan zorgen dat er opnieuw een bus tot aan De Brem zou rijden. We baden nog samen een Weesgegroet en iedereen mocht de zegen ontvangen.

foto2

Vandaar trokken we naar DC ’t Dokske. Centrumleidster Caroline vertelde enthousiast over hun werking, hoeveel de vrijwilligers hier betekenen en hoe men hier tegemoet wil komen aan de nood van oud en jong om elkaar te ontmoeten, een bad te kunnen nemen, je was te mogen doen en dat alles tegen zeer vriendelijke prijzen.

Mgr. Bonny luisterde zeer geboeid want het lot en de toekomst van deze buurt en zijn bewoners lieten hem niet onberoerd.

foto3

Aan tafel in het Stroboertje (Buurtcentrum) volgde een ontmoeting met zr. Josée en onze gepensioneerde priesters. Didier, stichter en stuwende kracht vertelde over de groei en de werking van ‘t Stroboertje en hoe belangrijk  de inkomsten zijn van dit buurtcentrum. Een ruim gevuld bord krijgen op een plek waar wie je bent of waar je vandaan komt niet van belang is… een échte aanrader!

foto4

In Werminval waar we na de middag halt hielden, kregen we een uitgebreide rondleiding.  Hier wordt heel wat werk verzet: ingepakt, gesorteerd, nagekeken,.. van tandpasta tot hoezen voor autobuszetels, van piepkleine delen voor remblokjes tot voedselsupplementen voor sportduiven. Enkele mensen waren blikken aan het afwassen.

“Zo kan men ze proper in de winkelrekken zetten. Dan worden de mensen hun handen niet vuil” klonk het. Mijn diep respect groeide met de minuut. Terecht mogen de mensen hier fier zijn op wat zij presteren.

foto5

Ook een bezoek aan de Sociale Kruidenier stond op het programma. Bij een ferme spie taart werd de werking van ‘tWinkeltje uitgelegd en kregen onze bisschop en deken een rondleiding in de winkel zelf. Ook hier was er nog wat ruimte voor een babbel.

foto6

In de kerk van O.L.V. van Smarten stond ondertussen alles klaar voor het maandelijkse Open Gebed, waar vandaag ook onze bisschop aan deelnam. Mgr. Bonny sprak over onze gemeente en federatie waarin de zorg voor elkaar centraal staan. Vanuit ons Doopsel geloven we dat God voor ons zorgt en dat Zijn Geest ons daar ook toe oproept en aanspoort.

In naam van onze federatie ontving onze bisschop een Fair- Trademand. “Ofwel moet ik snel alles op smullen, ofwel moet ik wachten tot na de Vasten…”grapte hij.

foto7

Bij een kaastafel in het Emmaushuis ontmoette  Mgr. Bonny het Federatieteam. Iedereen kreeg de kans en de ruimte  om vragen te stellen of verzuchtingen te laten klinken. De bisschop drukte ons op het hart dat we niet teveel moeten bezig zijn met de kwantiteit in onze vieringen, maar met de kwaliteit. We moeten zoeken naar plekken om te bidden en samen te vieren, ook al is het in kleinere groepen en we moeten op zoek gaan naar manieren om jongeren aan te spreken.

foto8

Ik houd heel veel warmte over aan deze dag en het gevoel van “ hernieuwde samenwerking en gedeeld geloven in de Blijde Boodschap”.

We bezochten de rand van Merksem – letterlijk en figuurlijk. Mensen die op de uithoeken van Merksem wonen, maar dat zijn ook (jammer genoeg) de mensen die aan de rand van onze federatie wonen. Deze dag was een belangrijke stap om meer toenadering tot elkaar te zoeken.

Hier in Merksem zijn nog vele kansen tot zorgen voor elkaar te vinden.

Ingrid (federatie- en rusthuispastor)
Foto’s van Louisette Asselman

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.