Weer

Merksem
25 juni 2018, 21:18
Zonnig
Zonnig
21°C
gevoelstemperatuur: 20°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 45%
windsnelheid: 11 km/h N
Windstoten: 11 km/h
zonsopgang: 5:28
zonsondergang: 22:02
Verwachting 25 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
23°C
windsnelheid: 11 km/h N
Windstoten: 18 km/h
nacht
Helder
Helder
14°C
windsnelheid: 11 km/h NNO
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 26 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
25°C
windsnelheid: 14 km/h N
Windstoten: 22 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
15°C
windsnelheid: 11 km/h NNO
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 27 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
27°C
windsnelheid: 18 km/h ONO
Windstoten: 25 km/h
nacht
Deels bewolkt
Deels bewolkt
16°C
windsnelheid: 11 km/h NO
Windstoten: 25 km/h
Verwachting 28 juni 2018
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
27°C
windsnelheid: 14 km/h NO
Windstoten: 22 km/h
nacht
Helder
Helder
17°C
windsnelheid: 14 km/h NO
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 29 juni 2018
dag
Zonnig
Zonnig
29°C
windsnelheid: 18 km/h NO
Windstoten: 25 km/h
nacht
Helder
Helder
16°C
windsnelheid: 14 km/h NO
Windstoten: 25 km/h
 

Archief

Artesis en Oscare bundelen krachten in onderzoek naar brandwonden

Ernstige brandwonden veroorzaken meestal blijvende littekens. Brandwonden slachtoffers moeten vaak leren omgaan met een veranderd  uiterlijk of het blijvende karakter van hun littekens. Onderzoek kan helpen om de kwaliteit van deze littekens te verbeteren. Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor
brandwonden en littekens, en Artesis Hogeschool Antwerpen slaan de handen in elkaar om de strijd tegen de littekens aan te gaan.

Brandwonden slachtoffers kunnen door de toegenomen kennis en technieken steeds grotere brandwonden overleven met als gevolg dat ze hier ook moeten mee leren leven en omgaan. De laatste decennia is er in de brandwondenwereld een duidelijke verschuiving waar te nemen en wordt de focus gaandeweg verlegd van ‘overleven’ naar ‘kwaliteit van leven’. Hoewel er een toegenomen kennis waar te nemen is in de acute fase, stellen we vast dat deze, voornamelijk in de nazorg, nog steeds achterop hinkt.

Oscare richt haar onderzoeksprogramma reeds enkele jaren op deze belangrijke nazorg. Het huidige onderzoeksprogramma focust zich voornamelijk op de verbetering van littekenbehandelingen.

In het kader van de wetenschappelijke onderbouwing van haar onderzoeksprogramma gaat
Oscare intensief samenwerken met het Departement Gezondheidszorg van Artesis Hogeschool Antwerpen zowel op vlak van onderwijs, onderzoek, als maatschappelijke uitstraling. In eerste instantie zal Artesis-medewerkster Jill Meirte, van de master opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, bij Oscare haar doctoraat starten met de onderzoekslijn “Physical scar management”. Het doctoraat zal lopen aan de Universiteit Antwerpen, de associatiepartner van Artesis. Oscare zal deze doctoraatsstudie co-financieren.

‘Onderzoek naar brandwonden binnen de nazorg hinkt in België tot op heden nog steeds wat achterop. Het is een unieke kans om het onderzoek hiernaar een injectie te geven. We waren reeds langere tijd op zoek naar een valabele onderzoekspartner, en zijn bijzonder verheugd deze nu met Artesis gevonden te hebben’, zo vertelt Koen Maertens, directeur van Oscare.

‘Binnen het Departement Gezondheidszorg van Artesis hechten we belang aan een multidisciplinaire samenwerking, iets wat we binnen Oscare helemaal terugvinden. Bovendien draagt dit project bij tot de nexus onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. Wij zijn overtuigd dat we met dit onderzoek zowel patiënten, zorgverstrekkers als studenten verder kunnen helpen’ vertelt Ulrike Van Daele, interne promotor van Artesis.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.