Robinhood heeft een nieuwe missie

“Winkels moeten petflessen terugnemen in ruil voor statiegeld”

Norbert Verswyver, de zelfverklaarde Robin Hood van de Food en Non Food, die eerder in het nieuws kwam omdat hij met massa’s kortingbonnen naar de winkel trok, heeft een nieuwe missie. Hij wil fabrikanten, supermarkten en overheid verplichten om petverpakkingen terug te nemen.

De petverpakkingen die in België jaarlijks worden weggegooid in plaats van binnengebracht bij de winkel vertegenwoordigen een waarde van 970 miljard euro. In onze buurlanden worden de petflessen en vaak ook drankblikjes wel terug naar de winkel gebracht. Daar krijgt men dan vaan 0,25 euro statiegeld voor. Hier gebeurt dat niet en worden we zelfs verplicht om speciale vuilniszakken te kopen. Dit is discriminatie volgens Verswyver.

De man heeft bij hem thuis enkele honderdduizenden petverpakkingen verzameld. Zijn advocaat bekijkt welke juridische procedure er kan worden aangespannen tegen de supermarkten en de fabrikanten. Ook tegen de Belgische staat wil hij een procedure starten omwille van de afvalzakken.

Verswyver maakt zich sterk dat het om precies dezelfde verpakkingen gaat in onze buurlanden. “Ik lever geregeld petflessen in in het buitenland. Je krijgt er statiegeld voor verpakkingen die in ons land worden verkocht. Als het in het buitenland kan, waarom dan bij ons niet? We betalen meer voor hetzelfde product, dus zou de fabrikant het zeker moeten kunnen terugnemen.“, verklaart Verswyver aan De Morgen.

Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) is het niet vanzelfsprekend dat je Belgische flessen elders kan inleveren en statiegeld innen. Ook bij Makro, aanwezig in verschillende buurlanden, vertelt hetzelfde. Het probleem : “Een drankfles uit België hebben geen stempel van het terugnamesysteem. Aangezien de pmd ophalingen goed werkt, ziet men bij OVAM geen reden om een ander systeem in te voeren.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.