Aveve niet onder de indruk

Boerenbond is niet erg onder de indruk van de varkenskop die Greenpeace geschilderd heeft op de gevel van een gebouw van Aveve Veevoeding in Merksem. “Ik vind dat zulke acties pure bangmakerij zijn“, zegt voorzitter Piet Vanthemsche. “Nuttig om weten is dat Greenpeace eerder dit jaar weigerde zijn steun te verlenen aan een voorstel om op een veilige manier het gebruik van dierenmeel opnieuw toe te laten. Dat is nochtans een maatregel die de import van soja kan doen dalen. Blijkbaar gaat ideologie voor op het resultaat“.

De protestactie van Greenpeace is een uitvloeisel van de opschorting van het ggo-lastenboek door de mengvoedersector begin dit jaar. De stijgende prijzen voor ggo-vrije grondstoffen en het toenemende risico op contaminaties lagen aan de basis van deze beslissing. De mengvoederbedrijven willen zich in de toekomst nog wel engageren om ggo-vrije soja aan te kopen, maar een gescheiden verwerking zien ze niet zitten. De sector mikt in de eerste plaats op de certificering van duurzame soja, die aan een reeks ecologische en sociale criteria voldoet maar geen rekening houdt met genetische modificatie.

Vanthemsche beschuldigt Greenpeace ervan dat ze de consument probeert bang te maken voor ggo’s in veevoeder, terwijl dat geen enkele invloed heeft op de kwaliteit of de samenstelling van vlees of melk. En de economische sector wordt afgedreigd door imagoschade te berokkenen aan individuele firma’s. Vorige keer was het Campina, nu Aveve. De Boerenbond-voorzitter vraagt zich af wie het volgende slachtoffer van de milieuorganisatie wordt. “En dat terwijl Greenpeace zeer goed weet dat de betrokken bedrijven grote inspanningen leveren op het vlak van duurzame grondstoffen, wat volgens mij veel belangrijker is dan de ggo-discussie“.

Bron : Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.