Cohousingproject CURANT bouwt innoverend woonproject BREM16

De stad Antwerpen bouwt in Merksem het woonproject BREM16. Dat project maakt deel uit van het cohousingproject CURANT. In CURANT wonen Vlaamse jongeren (buddy’s) voor minstens 1 jaar samen met een jonge nieuwkomer: een erkende vluchteling of subsidiair beschermde jongere die zonder ouders in België is (tussen 17 en 22 jaar). Op dit moment wonen 40 duo’s samen binnen CURANT. Met het project in Merksem komen er nog eens 16 duo’s bij. Europa co-financiert het project met middelen uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling.

Schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau over CURANT: “De jongeren die we selecteerden voor CURANT zijn gemotiveerd om hier de aangeboden kansen te grijpen. Jongeren van 18 die er plots alleen voor staan, redden het moeilijk. Dankzij CURANT worden de jongeren goed begeleid naar opleidingen en werk. Ze leren onze cultuur kennen, leren Nederlands en raken sneller ingeburgerd. Sommigen hebben ondertussen al vast werk. Voor de Vlaamse jongeren is er ook een voordeel: goedkope huur en een mooie rol als buddy.”

In het vernieuwende woonproject BREM 16 in Merksem zullen in totaal 16 duo’s samenhuizen. In BREM 16 kunnen zowel werkende als studerende jongeren wonen. Elk duo krijgt zijn eigen stekje, met 2 aparte slaapkamers en een gedeelde badkamer en keuken. Op het terrein komen ook 4 gemeenschappelijke ruimtes en sport- en ontspanningsinfrastructuur. Daar kunnen de duo’s elkaar regelmatig ontmoeten, zodat er een echte CURANT-community ontstaat.

Bouwwerken gestart
Momenteel zijn de werken aan BREM16 gestart. De projectontwikkelaar bouwt de woningen vooraf in een bouwatelier. Nadien plaatst hij de woningen op het terrein. Zo zijn er minder overlast en afval tijdens de werken. De vloeren, muren en daken van de woningen bestaan uit het basismateriaal CLT (cross laminated timber). Dat zijn kruiselings verlijmde platen van vurenhout. CLT beantwoordt aan de hoogste ecologische, sociale en ethische standaarden. Het houdt de luchtvochtigheid in balans, is energie-efficiënt, sterk en brandveilig. Na afloop van het project kan de stad de woningen nog enkele jaren inzetten voor andere sociale doeleinden op verschillende locaties.

Vanaf oktober echt van start
Op dit moment selecteert en screent de stad de eerste duo’s. Ze verhuizen vanaf oktober en blijven er wonen tot 31 oktober 2019. Geïnteresseerde kandidaat-buddy’s zijn nog steeds welkom. Meer info via www.cohousing-curant.be.

Buddy Wouter (22): “Meedoen aan CURANT is een mooie kans om aan nieuwkomers te tonen hoe België echt is.” Huisgenoot Farzad (18): “Voor mij is CURANT belangrijk zodat ik Nederlands blijf leren.”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.