Begraafplaats Zwaantjeslei krijgt nieuw natuurperk

De stad Antwerpen en het district Merksem openden vandaag het vijfde Antwerpse urnenbos en een nieuwe strooiweide op begraafplaats Zwaantjeslei in Merksem. Het urnenbos en de strooiweide vormen samen het eerste natuurperk in Antwerpen dat de naam ‘de Eekhoorns’ kreeg.

Een natuurperk is een perk dat zo ontworpen is dat het vooral bestaat uit natuurlijke beplanting zoals bomen of struiken. De as van een overledene wordt hier begraven in een biologisch afbreekbare urne of wordt uitgestrooid in de natuur. Om het natuurlijke karakter zoveel mogelijk te respecteren, worden er geen naamplaatjes of zerken geplaatst. Wel kunnen er naamplaatjes bevestigd worden op een zuil naast het perk.

De combinatie van een urnenbos en een strooiweide is uniek in de stad Antwerpen. Andere urnenbossen zijn reeds te vinden op het Schoonselhof, begraafplaats Berendrecht, begraafplaats Ruggeveld en begraafplaats Driehoekstraat.

Zingevende, natuurlijke functie
Het nieuwe natuurperk sluit aan op het groen van Fort van Merksem. Om de eekhoorns van het Fort aan te trekken, zijn de bomen zo gekozen dat het voedselbronnen zijn voor deze dieren. De beplanting biedt daarnaast verschillende soorten bessen die vogels aantrekken. De mogelijke aanwezigheid van de dieren draagt bij aan de zingevende, natuurlijke functie van de begraafplaats om zo hoop, troost en rust uit te stralen. Het perk krijgt daarom de naam ‘De Eekhoorns’.

“In ‘De Eekhoorns’ kunnen mensen hun laatste rustplaats vinden in een natuurlijke omgeving met gras, bomen en binnenkort hopelijk ook dieren”, legt Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud, uit. “We combineren hier een strooiweide en een urnenbos. Antwerpenaars maken vandaag steeds vaker een weloverwogen keuze over hun laatste rustplaats omdat die meteen ook iets zegt over de manier waarop ze in het leven staan of hebben gestaan. We voorzien vanuit de stad in verschillende soorten laatste rustplaatsen zodat iedereen een plek kan vinden die aansluit bij zijn of haar identiteit.”

Cijfers groene begraafplaats in stijgende lijn
Met de keuze voor natuurperken zet de stad steeds meer in op het groener maken van de voorheen grijze begraafplaatsen. Sinds het eerste urnenbos eind 2011 op het Schoonselhof open ging, is het gebruik ervan verdriedubbeld: van 45 bezorgingen in 2012 tot 140 in 2017. In totaal kozen intussen 470 families voor een urnenbos als laatste rustplaats voor hun dierbare. Met het nieuwe natuurperk worden er meer begraafmogelijkheden geboden voor de steeds grotere groep Antwerpenaars die voor crematie kiezen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.