Cohousingproject CURANT sluit feestelijk af en krijgt nieuwe start

Binnenkort loopt het cohousingproject CURANT af. In dit vernieuwende project, opgestart door voormalig schepen voor sociale zaken Fons Duchateau, deelden 81 jonge nieuwkomers een woning in Antwerpen met lokale jongeren. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat het project een boost geeft aan het integratieproces. Zo beheersen de deelnemende nieuwkomers bijvoorbeeld beter de Nederlandse taal. Lokale deelnemers geven aan dat hun interculturele kennis en competenties verbeterd zijn. De stad Antwerpen bekijkt om in de toekomst CURANT verder te zetten met eigen middelen en het project uit te breiden naar andere doelgroepen van kwetsbare jongeren.

CURANT is de afkorting van ‘Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in Antwerp’. De stad Antwerpen ontving een subsidie van 5 miljoen euro van Europa voor de realisatie van dit project waarin nieuwkomers en lokale jongeren (buddies) een woning delen. Het cohousingproject ging op 1 november 2016 van start en eindigt in oktober 2019. Het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen (CeMIS) volgde de deelnemers van CURANT tussen 2017 en 2019.

Belangrijkste resultaten

Jonge nieuwkomers laten samenhuizen met lokale jongeren geeft een boost aan het integratieproces, concludeert CeMIS. Goede huisvesting, professionele individuele begeleiding en hulp van de eigen buddy spelen daarbij een belangrijke rol.

Bijna alle nieuwkomers geven aan dat ze het Nederlands beter begrijpen en beheersen na CURANT. Taalevaluaties bij de in- en uitstap van CURANT bevestigen dit effect. Verder geven deelnemers aan dat ze zich beter in hun vel voelen en makkelijker hun weg vinden in onze samenleving.

CURANT ondersteunde de vluchtelingen ook in hun leer- en werkambities. Ze deden vaak werkervaring op via een stage, een deeltijds beroepstraject of een studentenjob.

Het samenhuizen is niet enkel voordelig voor de jonge nieuwkomers. Ook de lokale jongeren geven aan dat hun interculturele competenties en kennis groter zijn na CURANT.

“CURANT is een win-win-proces”, vertelt schepen voor sociale zaken Tom Meeuws. “Niet alleen voor de anderstalige nieuwkomers is dit een succesverhaal: ook voor de lokale jongeren is dit een meerwaarde. Leren samenleven was zelden zo tastbaar als hier.”

Toekomst van CURANT

De Europese projectfinanciering voor CURANT loopt binnenkort af. “De stad Antwerpen neemt zich voor CURANT verder te zetten met eigen middelen”, zegt schepen Tom Meeuws, “In de toekomst zouden dan nog 8 duo’s op 2 verschillende locaties kunnen samenwonen. Op deze manier kan de persoonsgebonden begeleiding worden verdergezet.”

De stad Antwerpen wil de resterende wooneenheden die vrijkomen inzetten voor andere cohousingprojecten met kwetsbare doelgroepen. “De sterkte van het samenleven tussen kwetsbare en niet-kwetsbare jongeren willen we absoluut behouden. We leggen voor aan het college om dit uit te breiden richting kwetsbare meisjes tot 25 jaar: tienermoeders, jeugdzorgverlaters, slachtoffers van tienerpooiers, jongeren met psychische kwetsbaarheid … Ook hier biedt professionele begeleiding een belangrijke meerwaarde.”

Slotfeest

CURANT organiseerde vandaag een groot slotfeest voor alle duo’s, verhuurders en betrokken stakeholders. Ook de partners van CURANT (JES, Atlas, Vormingplus Antwerpen, CeMIS en Solentra) waren aanwezig. Het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen (CeMIS) dat de impact van het project onderzocht, stelde er de resultaten voor.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.