Academie Merksem wordt 1ste kinderrechtenacademie van België

Plan International reikt eerste kinderrechtenacademie label uit in België aan Academie Merksem.

20 november is de internationale dag voor de rechten van het kind. Het moment bij uitstek voor Plan International om het eerste label van Kinderrechtenacademie in België uit te reiken. De eer gaat naar de Stedelijke Academie Merksem, een Academie waar honderden kinderen, jongeren en volwassenen zich creatief kunnen uiten in muziek, woord, dans en beeld.

De prijs komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Academie Merksem werkt al sinds 2012 aan vernieuwende acties die kinderen en jongeren sterker maken en een stem geven.
Zo besliste ze om zich te engageren in de projectgroep ‘Kunstig Competent’ en haar leerlingen niet meer te beoordelen volgens punten maar volgens 5 rollen (ontwikkelgebieden) zoals de performer, de vakman… Deze nieuwe manier van lesgeven en evalueren bleek effectief en inspireerde de Academie om een stap verder te gaan: “We wilden meer inzetten op een kindvriendelijk kinderrechtenklimaat. Want we geloven echt dat je via kunsteducatie kinderen de kans geeft om zich artistiek te ontwikkelen en zo ook hun zelfvertrouwen, zelfbeeld, (zelf)respect versterkt” aldus directeur Lin Van Mierlo.

Plan België en haar partnerorganisaties ondersteunden en begeleidden de Academie daarbij.

Een kindvriendelijk klimaat

Zo kwam er een kunstenbad in Merksemdok omdat kinderen van deze wijk ook recht hebben op cultuur. Kinderen participeren voortaan in de jury in beeldende kunsten en bij de evaluatie van de toonmomenten in muziek-woord-dans. De Academie organiseert laagdrempelige uitstappen zodat alle kinderen kunnen deelnemen. Leerlingen met motorische en meervoudige beperkingen krijgen elke week dansles in deze Academie (samenwerking met Dullingen). Kinderen kunnen hun mening kwijt via de kinderrechtenboot in de hal van de Academie. Onder deze boot worden vragen gesteld aan de leerlingen. Bijvoorbeeld: Wat maakt jou blij? Wat wil je in de Academie veranderen? Met deze antwoorden wordt dan verder gewerkt. Meer initiatieven vind je hier.

Democratische school

Sinds 2019 werkt Academie Merksem intensief aan een traject om haar Academie nog democratischer te maken. Met het verzamelen en delen van levenslessen wil de Academie erop wijzen dat we ook van kinderen veel kunnen leren. Je kan altijd leren van elkaar, iedereen heeft zijn of haar levenslessen. Het traject startte onder leiding van levenslessenonderwijzer Deepak Ramola (Fuel Project). De Academie zal i.s.m. de Cosmogolem Foundation een Cosmogolem bouwen in de voortuin van de Academie.
De Cosmogolem is een beeld ontworpen door Koen Vanmechelen en staat symbool voor Kinderrechten en geeft kinderen een stem. De Cosmogolem bevat een luikje ter hoogte van het hart waar kinderen wensen, dromen, boodschappen, gedichten, tekeningen achter kunnen laten. Dit beeld is vandaag aanwezig in Azië, Afrika, Europa en Zuid-Amerika.

Zo zal de Academie in contact komen met kinderen over de hele wereld en samen met hen Kinderrechten in de kijker zetten, grensverleggend…

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.