Concept Gaston Berghmansdreef

De Gaston Berghmansdreef, de ingang van het Bouckenborghpark, wordt vernieuwd. De werken zijn gepland vanaf het najaar van 2021 en kaderen in het landschapsbeheerplan dat in 2016 werd opgemaakt voor het Bouckenborghpark. Het concept voor de nieuwe dreef werd uitgewerkt.

Een nieuw toegangspad met inkomplein aan de zijde van de Bredabaan zullen bezoekers door een nieuwe bomendreef richting park leiden. Een groot deel van de bestaande bomen is ziek of afgestorven. Jaarlijks moeten er bomen worden gerooid uit veiligheidsoverwegingen, met als gevolg dat de oude bomendreef op sommige plaatsen bijna volledig is verdwenen. Daarom wordt er samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Antwerpen voor gekozen om een volledig nieuwe bomendreef aan te planten. Er komen twee nieuwe rijen grote bomen aan beide zijden van het toegangspad. Ter hoogte van het poortgebouw aan de gracht zullen een aantal bomen worden verwijderd om het zicht vanuit de dreef op het kasteel te vrijwaren.

Aan de inkomzone komen zitbanken, verlichting en een vuilbak. Het historisch hekwerk aan de zijde van de Bredabaan wordt gerestaureerd en teruggeplaatst. Naast het hoofdpad zijn rustpunten voorzien met zitbanken en verlichting. Zijpaden in porfier vormen de toegang naar de school en het scoutslokaal. Daarnaast wordt het bestaande pad naast de voetbalvelden verder verlengd in beton zodat er een comfortabele verbinding is voor fietsers en voetganger van en naar de parking.

Over de volledige breedte van de dreef wordt nieuw gras gezaaid. Het gras zal deels intensief en deels extensief worden gemaaid. Op sommige plaatsen komen bloembollen of een bloemenmengsel.

Het conceptplan staat in december in de Gaston Berghmansdreef.

Het concept voor de nieuwe Gaston Berghmansdreef werd uitgewerkt. Volgende elementen werden opgenomen in de nieuwe dreef:

Concept Gaston Berghmansdreef

(c) Merksem.be – Concept Gaston Berghmansdreef

 1. ?Inkomzone 
  Een inkomplein aan de zijde van de Bredabaan in natuursteen vormt de hoofdtoegang van het Bouckenborghpark. Er komen zitbanken, verlichting en een vuilbak.
 2. Historisch hekwerk
  Het historisch hekwerk wordt gerestaureerd en teruggeplaatst. Dit gebeurt via een apart project in opdracht van de stad Antwerpen.
 3. Hoofdpad
  Er komt een nieuw toegangspad van vier meter breed in kasseien. Het centrale gedeelte van het pad is voorzien in gezaagde kasseien voor het comfort van voetgangers en fietsers. Er zijn ook uitwijkstroken voorzien waar dienstverkeer elkaar, indien nodig, kan passeren.
 4. Zitplekjes
  Naast het hoofdpad zijn er rustpunten voorzien met zitbanken en verlichting.
 5. Zijpaden halfverharding
  Nieuwe paden in porfier vormen de toegang naar de school en het scoutslokaal.
 6. Zijpad beton
  Het bestaande pad in beton naast de voetbalvelden wordt verlengd tot aan het hoofdpad. Zo is er een
  comfortabele verbinding voor voetgangers en fietsers van en naar de parking.
 7. Bomendreef
  Een groot deel van de bestaande bomen is ziek of afgestorven. Jaarlijks moeten er bomen worden gerooid uit veiligheidsoverwegingen, met als gevolg dat de oude bomendreef op sommige plaatsen bijna volledig is verdwenen. Daarom wordt er samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Antwerpen voor gekozen om een volledig nieuwe bomendreef aan te planten. Er komen twee nieuwe rijen grote bomen aan beide zijden van het toegangspad. Ter hoogte van het poortgebouw aan de gracht zullen een aantal bomen worden verwijderd om het zicht vanuit de dreef op het kasteel te vrijwaren.
 8. Grasveld
  Over de volledige breedte van de dreef zal nieuw gras worden gezaaid. Het gras zal deels intensief en deels extensief worden gemaaid. Op sommige plaatsen komen bloembollen of een bloemenmengsel.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.