Bomen Gaston Berghmansdreef krijgen tweede leven als zitbank

Merksem
25 juni 2022, 4:15
Helder
Helder
18°C
gevoelstemperatuur: 17°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 80%
windsnelheid: 11 km/h Z
Windstoten: 14 km/h
UV-Index: 0
zonsopgang: 5:28
zonsondergang: 22:02
Verwachting 25 juni 2022
dag
Stortbuien
Stortbuien
21°C
windsnelheid: 11 km/h ZZW
Windstoten: 25 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
13°C
windsnelheid: 7 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 26 juni 2022
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
21°C
windsnelheid: 11 km/h ZZW
Windstoten: 25 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
14°C
windsnelheid: 4 km/h Z
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 27 juni 2022
dag
Stortbuien
Stortbuien
21°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 18 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
12°C
windsnelheid: 7 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 28 juni 2022
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
22°C
windsnelheid: 7 km/h ZZW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Helder
Helder
13°C
windsnelheid: 4 km/h OZO
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 29 juni 2022
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
25°C
windsnelheid: 4 km/h ZO
Windstoten: 18 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
16°C
windsnelheid: 4 km/h ONO
Windstoten: 18 km/h
 

Archieven

In december van vorig jaar werden de bomen in de Gaston Berghmansdreef gerooid. Een aantal waren al een hele tijd ziek en gezien de geplande heraanleg van de dreef werd gekozen voor een volledig nieuwe dubbele bomenrij van lindes. Die worden binnen enkele weken geplant.

Het hout van de oude bomen ging echter niet verloren en krijgt in Merksem een tweede leven in de vorm van 8 zitbanken. Een primeur in de Antwerpse districten!

Gerooid maar niet einde verhaal

Het belang van bomen in een stedelijke omgeving kan niet genoeg benadrukt worden. Tijdens hun levensloop dragen zij positief bij aan een betere luchtkwaliteit en leefklimaat, een aangename leefomgeving en een hogere biodiversiteit. Maar ook wanneer zij afsterven en/of gerooid worden, hoeft het nog niet einde verhaal te zijn.

Dood hout is een belangrijke schakel in de levenscyclus van andere planten en dieren. Wanneer gevelde bomen geen veiligheidsrisico vormen of hinder veroorzaken, laat de groendienst ze in parken, bermen en grote plantsoenen ter plaatse liggen. In sommige gevallen is dat helaas niet mogelijk en wordt er gezocht naar andere manieren om afgestorven of zieke bomen een tweede leven te geven.

Circulair initiatief

Een nieuw circulair initiatief is het verwerken van nog voldoende kwalitatieve boomstammen tot planken, tafels, zitbanken, bijenhotels enzovoort. District Merksem hecht grote waarde aan duurzaamheid en is daarom verheugd dat dat de iconische bomen van de Gaston Berghmansdreef werden omgetoverd tot 8 comfortabele zitbanken.

8 comfortabele zitbanken

De zitbanken hebben een natuurlijke en robuuste look en staan in verschillende groenzones verspreid over het district. Uiteraard vind je er ook enkele terug in het Bouckenborghpark. Zo behouden de gevelde bomen hun band met het park en krijgen ze een tweede leven in hun natuurlijke omgeving.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.