Heraanleg speel-en sportterrein Kastanjeboomplein

In 2023 legt het district Merksem het speel- en sportterrein aan het Kastanjeboomplein opnieuw aan. Omwonenden en gebruikers gaven op verschillende momenten reeds hun mening en suggesties over het nieuwe speel-en sportterrein. De ontwerpers maakten een definitief plan op.

Wat ging vooraf
Na een bevraging en een inspraakmoment ter plaatse in de zomer van 2020, koppelde men in het voorjaar van 2021 een eerste concept voor het nieuwe speel-en sportterrein digitaal terug. De input uit dit moment werd gebruikt om een tweede concept op te maken. Dit werd teruggekoppeld tijdens een bewonersmoment ter plaatse in januari 2022. Tijdens dit moment was er duidelijk nog een grote bezorgdheid over de veiligheid van overstekende kinderen richting het speelterrein met de vraag naar poortjes of een sas ter hoogte van de toegangen. Daarnaast werd er ook gevraagd naar een derde toegang.

Definitief ontwerp
De ontwerpers gingen met de suggesties aan de slag en maakten een definitief ontwerp op. U vindt dit terug op de affiches aan het speel-en sportterrein of via deze externe link.

In het definitieve ontwerp werd een derde toegang voorzien, tegenover huisnummer 29. Aan alle toegangen maakt een nieuwe voetpaduitstulping de oversteek naar het speelterrein extra zichtbaar. Daarnaast worden de toegangen langs het Kastanjeboomplein beveiligd door middel van een sas. De extra toegang tegenover huisnummer 29 krijgt ook nog een brede poort in functie van onderhoud. Langs de zijde van de Laaglandlaan is het terrein afgesloten met een poortje.

In de zandspeelzone komen toestellen voor kinderen tot 4 jaar en toestellen voor kinderen vanaf 4 jaar. Het gaat over een veerfiguurtje, een zandspeltoestel met glijbaan, een huisje, een duikelrek en een avontuurlijk toestel met verschillende speelvormen (glijden, klimmen, klauteren,…). De rand van de zandbak wordt afgeboord met paaltjes.
Het voetbal-en basketterrein blijft behouden en krijgt een nieuwe ballenvanger met hemelnet. Naast dit terrein komt een schommelzone met ruimte voor twee schommels en kunstgras als ondergrond. Rondom de speelzone staan zitbanken en twee picknicktafels.

Het kleine plein krijgt een nieuw petanqueveld, een picknicktafel, zitbanken en nieuwe beplanting. De hoeken van het pleintje worden versterkt in functie van de moeilijke draaibeweging van grotere voertuigen.

De bomen werden nagekeken. Een aantal bomen zijn in slechte staat. Daarom worden er twee bomen op het grote plein en vier op het kleine plein gerooid. Bij de werken aan het grote plein worden er maatregelen genomen om de bestaande bomen betere groeimogelijkheden te geven. Er worden vier verschillende soorten nieuwe bomen aangeplant op het kleine plein.

De werken aan het nieuwe speel- en sportterrein starten ten vroegste in 2023. Het speelterrein wordt aangelegd volgens het principe Design & Build. Dat wil zeggen dat zowel de opmaak van het uiteindelijke uitvoeringsplan met de exacte inplanting van de toestellen als de realisatie door één opdrachtnemer wordt uitgevoerd. Dit binnen de voorwaarden die zijn opgenomen in het definitief plan.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.