Kinderrechtenacademie Merksem verwelkomt CosmoGolem van kunstenaar Koen Vanmechelen

Vorige week woensdag huldigde schepen Karim Bachar samen met de stedelijke academie van Merksem de CosmoGolem in. Een 4 meter hoge houten reus die een mooie plaats kreeg in de voortuin van de academie. De academie wil de kinderen van Merksem via de CosmoGolem een eigen stem en identiteit geven. Kunstenaar Koen Vanmechelen is de artistieke vader van de gigant.
Leerlingen en leerkrachten van academie Merksem verwelkomden de reus met de première van het CosmoGolemlied, speciaal voor deze dag gecomponeerd door Bram Van Camp, leerkracht compositie, op tekst van Kris Philips, leerkracht Woord.

De CosmoGolem vormt een nieuw hoofdstuk in het kinderrechtenplan van academie Merksem. De academie werd in 2019 officieel de eerste kinderrechtenacademie in België. Deze bekroning kwam er na een intens proces onder begeleiding van Plan België.

Lin Van Mierlo en Luc Borms, directie academie Merksem: “Elk kind heeft recht op een droom, een stem en een eigen identiteit. We willen elke leerling de kans geven om zich via kunst te ontplooien tot de beste versie van zichzelf. Onze leerkrachten, en nu ook de CosmoGolem, zijn de gidsen daarbij.”

Ter hoogte van het hart heeft de CosmoGolem een luikje. Hierlangs kunnen kinderen (en volwassenen) hun wensen en dromen toevertrouwen aan de gigant. Zo weerspiegelt de CosmoGolem hoop en geloof in de toekomst.

Naast een eigen lied, zal de CosmoGolem regelmatig ook een andere ‘look’ krijgen. Kinderen van de academie en het district zullen immers aangezet worden om de reus van een eigen ‘jasje’ te voorzien. Zo wil de kinderrechtenacademie kinderen via de CosmoGolem een eigen stem en identiteit geven.

“De CosmoGolem wordt een symbool van verbinding”, verduidelijkt schepen Karim Bachar. “We willen verbinding tot stand brengen met heel het district Merksem. Zoveel mogelijk organisaties, jeugdverenigingen en basisscholen zullen uitgenodigd worden om zich te verbinden via de CosmoGolem.”

De CosmoGolem is ook een echte wereldburger. Wereldwijd werden er immers al meer dan veertig gebouwd, telkens in samenwerking met lokale organisaties.

Academie Merksem werkte samen met GATAM. Deze Antwerpse organisatie richt zich tot mensen die een Grote Afstand Tot de ArbeidsMarkt ervaren. GATAM verbindt deze mensen met elkaar en met de arbeidsmarkt. Werk is daarbij cruciaal, want het bevordert integratie en voorkomt armoede. Op basis van het ontwerp van Koen Vanmechelen dat wereldwijd gebruikt wordt, bouwden de mensen van GATAM, o.l.v. David de Joode, een nieuwe CosmoGolem voor Merksem.

Foto’s (c) Antwerpen.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.