Doofplan straatverlichting

Antwerpen liet een Lichtplan opmaken dat een samenhangende visie geeft op openbare verlichting in de stad. Licht moet ervoor zorgen dat de stad aantrekkelijk en leefbaar blijft. Het heeft dus zowel een esthetisch als functioneel nut. Met haar Lichtplan kiest de stad bovendien voor een energiebewuste en duurzame aanpak van verlichten. Zo vervangt ze bestaande verlichting structureel door energiezuinige ledverlichting en ruilt ze armaturen stelselmatig in voor nieuwe exemplaren die gedimd kunnen worden.

De energiecrisis van 2022 maakte ook dat de stad op zoek ging naar manieren om energie te besparen. Na een grondige evaluatie bleek dat ongeveer de helft van de straatlampen op het Antwerps grondgebied veilig gedoofd kunnen worden tussen 1 en 5 uur ’s nachts. Door die lampen elke nacht vier uur lang uit te schakelen kan Antwerpen elk jaar bijna 3,3 miljoen kilowattuur aan elektriciteitsverbruik besparen. Dat is ongeveer het gemiddelde jaarverbruik van 1000 gezinnen.

Wat gebeurt er?
Toestellen die over een slimme communicatiemodule beschikken kunnen al vanaf februari 2023 gedoofd worden. Andere moeten manueel aangepast worden en komen later dat jaar aan de beurt. Daarnaast zijn er nog een aantal lichtpunten die eerst nog de nieuwe energiezuinige leds moeten krijgen en dan pas uitgeschakeld kunnen worden. Fluvius schat daarom tot begin 2024 nodig te hebben vooraleer alle lampen opnieuw ingesteld zijn.

Strategische zones blijven verlicht
De stad en de lokale politie brachten strategische zones in kaart, rekening houdend met de plaatselijke omstandigheden. Om de veiligheid te garanderen zal de verlichting niet gedoofd worden op volgende locaties:

  • Drukke en gevoelige verkeersassen;
  • Plekken met veel horeca en nachtleven;
  • Langsheen de fietsostrades;
  • In het zichtgebied van toezichts- en ANPR-camera’s;
  • Aan onderdoorgangen van bruggen;
  • Op 24u/24u industriezones.

Netwerkbeheerder Fluvius zal de uitvoering van dit plan realiseren.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.