Hoeve Royenborg

Lange Bremstraat 97

Vroeger werd het beeld van Groot-Antwerpen voor een groot deel bepaald door landbouwbedrijven. In verschillende districten vinden we nog overblijfselen van hoeves. Alhoewel ze vaak een oudere kern bevatten of teruggaan op een vroegere vesting hebben deze hoeves grotendeels een 19de- of 20ste-eeuws uitzicht. Dat komt omdat de gebouwen
telkens opnieuw werden aangepast aan veranderde bedrijfsnoden.

Merksem is vandaag een sterk geïndustrialiseerd en dicht bebouwd district. In de middeleeuwen was het echter een landbouwgebied. Tot laat in de negentiende eeuw bleef het een uitgesproken landelijk dorp en bevonden er zich verschillende verspreide hoeven.

Hoeve Royenborg is hier nog een voorbeeld van. Door de uitbreidende industrie en de bevolkingsaangroei werd het grondgebied verkaveld en volledig volgebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw, waardoor de landbouwontginningen verdwenen.

Royenborg is een omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen. Het is waarschijnlijk een restant van een “huis van plaisantie” met bijhorende hoeve. Bij een eigendomsoverdracht in 1704 staat in de akte te lezen dat het gaat om “de hoeve met speelhuys, genaempt Royenborgh, hebbende den vrydom van acceys, gestaen in de Brestraete by den
Cleynen Overhout, met eenen schoonen hoff ende boomgaert, omwatert pachterswooninghe, lande, enz.” Het oorspronkelijke huis van plaisantie en de hoeve zouden uit de zestiende eeuw dateren: er is al sprake van in 1561.

In 1742 legden de Kerkmeesters van Sint-Walburgis beslag op de “hoeve met speelhuyse”. In 1743 werd Royenborg gekocht door Christiaan Terninck die de hoeve schonk aan een stichting die nog steeds zijn naam draagt. Het is vermoedelijk vanaf dan dat het huis van plaisantie niet meer werd gebruikt en het geheel tot hoeve werd omgebouwd. Te oordelen naar de ankers in de zijgevel gebeurde dit mogelijk rond 1761.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.