Arbeidscompetentiebegeleiders

Ook in Merksem komt een ArbeidsCompetentieBegeleider, ACB.

De stad onderneemt gerichte acties om de hoge werkloosheid bij jongeren in Antwerpen tegen te gaan. Eén van de initiatieven is de inzet van arbeidscompetentiebegeleiders. Zij spreken jongeren aan in hun leefomgeving en motiveren en begeleiden hen richting onderwijs en arbeidsmarkt. De drie ACB’s in Borgerhout, Deurne-Noord en het Kiel begeleidden in 2013 samen zo’n 235 jongeren. Dit najaar verhuist de ACB van Kiel naar Hoboken en zet de stad twee bijkomende ACB’s in Merksem en Antwerpen-Noord in. Een vrouwelijke ACB die zich specifiek zal richten tot jonge vrouwen start ook dit najaar. In totaal zijn er dan zes ACB’s actief in Antwerpen.

Op 31 augustus 2014 bedroeg de jeugdwerkloosheidsgraad in Antwerpen 26,9% (6278 jongeren). In sommige buurten ligt de werkloosheidsgraad nog veel hoger. Om hier iets aan te doen, zetten de stad, VDAB, OCMW en lokale jeugdorganisaties verschillende projecten op om jongeren in hun zoektocht naar werk te ondersteunen.

Officiële instellingen bereiken niet altijd alle jongeren. Er zijn immers heel wat werkzoekende jongeren die niet ingeschreven zijn bij VDAB. Anderen zijn wel ingeschreven maar worden niet bereikt met de georganiseerde begeleidingen. Om hierop in te spelen, ontwikkelde jeugdorganisatie JES vzw in opdracht van de stad vijf jaar geleden het project ‘arbeidscompetentiebegeleiding’. De stad financiert de ACB’s die in het kader van dit project worden ingezet binnen lokale jongerencompetentiecentra. Hun werkterrein is de straat. Zij spreken jongeren aan in hun leefomgeving en motiveren en begeleiden hen richting onderwijs en arbeidsmarkt. Zij worden door hun informele aanwezigheid de vertrouwenspersonen voor jongeren in de wijk.

Positieve resultaten

Dankzij deze gerichte aanpak boekten ACB’s de laatste jaren goede resultaten. Tot september 2014 werkten er drie ACB’s bij JES vzw in Borgerhout, Deurne-Noord en het Kiel. In 2013 begeleidden ze samen 235 jongeren, waarvan 84 jongeren in hun schoolloopbaan. 34 jongeren rondden hun opleiding af en 21 startten een opleiding. Verder werden 96 nieuwe tewerkstellingen aangegaan, waarvan 37 met een contract van onbepaalde duur. Omwille van deze positieve resultaten, besliste de stad om deze methode uit te breiden naar nieuwe wijken.

“Als ACB heb ik de unieke kans om met jongeren aan de slag te gaan wanneer zij het moeilijk hebben op school. Op die manier kan ik hen ondersteunen bij het maken van de juiste studiekeuze of bemiddelen tussen de jongeren en de school. De nauwe samenwerking met de jeugdwerkers is hiervoor een belangrijke meerwaarde. Zij vangen vaak eerder signalen op van de jongeren en geven dit door aan mij.” Mounir Hammouti, Arbeidscompetentiebegeleider in Hoboken.

ACB’s voortaan ook actief in Hoboken, Antwerpen-Noord en Merksem

Op 1 september 2014 verhuisde de ACB van het Kiel naar Hoboken. Zijn uitvalsbasis is bij Formaat, de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen. Deze ACB blijft naast in Hoboken ook werkzaam op het Kiel. In het district Hoboken werden in augustus 483 niet-werkende werkzoekende jongeren geteld (23% van de niet-werkende werkzoekenden in Hoboken).

Vanaf oktober 2014 starten er bij de organisatie Kras Jeugdwerk twee nieuwe ACB’s. Eén zal worden ingezet in Antwerpen-Noord (in augustus 885 niet-werkende werkzoekende jongeren of 16% van de niet-werkende werkzoekenden in Antwerpen-Noord) en de andere in Merksem (in april 543 niet-werkende werkzoekende jongeren of 21% van de niet-werkende werkzoekenden in Merksem).

Vrouwelijke begeleider om nog meer jonge vrouwen te bereiken

Jonge vrouwen zijn moeilijker bereikbaar via een ACB omdat ze minder rondhangen op straat. Daarom start vanaf 1 oktober 2014 een vrouwelijke begeleider. Zij zal na een inwerkingsperiode op vaste momenten workshops geven in de jongerencompetentiecentra waar de andere ACB’s actief zijn. Tijdens deze workshops krijgen jonge vrouwen op zoek naar werk sollicitatiebegeleiding en worden er specifieke thema’s aangekaart waar vrouwen meer mee geconfronteerd worden zoals kinderopvang en de combinatie werk-gezin.

Hiermee werken er in de stad Antwerpen in totaal zes ACB’s in Borgerhout, Deurne, Hoboken, Antwerpen-Noord en Merksem. Op deze manier worden moeilijk bereikbare jongeren benaderd en vinden ze hun weg naar het onderwijs of naar werk.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.