Nieuwe website voor de bibliotheken

Merksem
26 juni 2022, 14:13
Meest bewolkt
Meest bewolkt
19°C
gevoelstemperatuur: 21°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 63%
windsnelheid: 11 km/h Z
Windstoten: 14 km/h
UV-Index: 5
zonsopgang: 5:28
zonsondergang: 22:02
Verwachting 26 juni 2022
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
21°C
windsnelheid: 7 km/h ZZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
14°C
windsnelheid: 4 km/h ZZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 27 juni 2022
dag
Stortbuien
Stortbuien
21°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 25 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
11°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 28 juni 2022
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
23°C
windsnelheid: 7 km/h ZZW
Windstoten: 18 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
14°C
windsnelheid: 4 km/h ZO
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 29 juni 2022
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
26°C
windsnelheid: 7 km/h ZZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
14°C
windsnelheid: 4 km/h WNW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 30 juni 2022
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
25°C
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 22 km/h
nacht
Bewolkt
Bewolkt
13°C
windsnelheid: 7 km/h W
Windstoten: 22 km/h
 

Archieven

Het bibportaal van de Antwerpse bibliotheken zit vanaf vandaag in een nieuw kleedje. De nieuwe bibliotheekwebsite integreert het oude bibportaal en de aparte website ‘Mijn Bibliotheek’. Verder is de nieuwe website beter aangepast aan mobiele apparaten en werkt ze met overzichtspagina’s in plaats van dropdown menu’s. Zo vinden bezoekers beter hun weg op de site én in het aanbod van de bib. Ook de catalogus kreeg immers een grondige update.

Het nieuwe bibportaal bundelt alle praktische informatie over de Antwerpse bibliotheken die op de oude website stond (lidmaatschap, tarieven, collecties, auteurslezingen…) én de dienstverlening (reserveren, verlengen…) die voorheen werd aangeboden via de aparte tool met eigen webadres ‘Mijn Bibliotheek’. In het nieuwe bibportaal zijn die functies volledig geïntegreerd.

“Onze Antwerpse bibliotheken nemen een echte voortrekkersrol op. Met deze investering in de digitale toekomst van onze bibliotheken blijven we deze pioniersrol bestendigen en zorgen we ervoor dat onze bibliotheken ook relevant blijven in de digitale maatschappij”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. “We maken het onze inwoners nog gemakkelijker om te lezen en boeken te ontlenen. Voortaan kunnen onze gebruikers met een klik op de knop vanuit hun zetel de catalogus van de bibliotheken raadplegen of hun ontleende werken verlengen of hun reservaties beheren.”

Naast de integratie van beide sites, zijn er nog vernieuwingen uitgevoerd die de beleving van de website verbeteren en gebruiksvriendelijker maken. Zo is een belangrijke vernieuwing de ondersteuning van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Het responsive webdesign schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op de leesbaarheid van de tekst of de bruikbaarheid. Voortaan bladeren bibliotheekklanten dus ook met hun smartphone snel door de catalogus of verlengen ze eenvoudig hun leentermijn op een tablet.

Verder maakt het nieuwe bibportaal de bezoekers via een snelle hoofdnavigatie wegwijs in het aanbod en de dienstverlening van de Antwerpse bibliotheken. Er zijn geen dropdown menu’s meer, maar wel overzichtspagina’s en ’tegels’ die de gebruiker stap voor stap begeleiden. Elke tegel op een overzichtspagina heeft een foto, titel, subtitel en een korte toelichting.

De catalogus zelf kreeg ook een belangrijke update. Zo verschijnt er nu meteen op het detailscherm van een boek of ander werk of het in de bibliotheek aanwezig is of niet, doorklikken is niet meer nodig. Zoeken gaat nu nog sneller via de suggestielijst, net zoals in Google. Zelfs als websitebezoekers maar een deel van de auteursnaam of titel kennen, helpt de catalogus hen verder. Zoekresultaten filteren kan zoals vroeger met de aangeboden opties voor materialen, talen, leeftijd, genres,…

U kan het nieuwe bibportaal ontdekken op http://antwerpen.bibliotheek.be.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.