Nieuwe website voor de bibliotheken

Het bibportaal van de Antwerpse bibliotheken zit vanaf vandaag in een nieuw kleedje. De nieuwe bibliotheekwebsite integreert het oude bibportaal en de aparte website ‘Mijn Bibliotheek’. Verder is de nieuwe website beter aangepast aan mobiele apparaten en werkt ze met overzichtspagina’s in plaats van dropdown menu’s. Zo vinden bezoekers beter hun weg op de site én in het aanbod van de bib. Ook de catalogus kreeg immers een grondige update.

Het nieuwe bibportaal bundelt alle praktische informatie over de Antwerpse bibliotheken die op de oude website stond (lidmaatschap, tarieven, collecties, auteurslezingen…) én de dienstverlening (reserveren, verlengen…) die voorheen werd aangeboden via de aparte tool met eigen webadres ‘Mijn Bibliotheek’. In het nieuwe bibportaal zijn die functies volledig geïntegreerd.

“Onze Antwerpse bibliotheken nemen een echte voortrekkersrol op. Met deze investering in de digitale toekomst van onze bibliotheken blijven we deze pioniersrol bestendigen en zorgen we ervoor dat onze bibliotheken ook relevant blijven in de digitale maatschappij”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. “We maken het onze inwoners nog gemakkelijker om te lezen en boeken te ontlenen. Voortaan kunnen onze gebruikers met een klik op de knop vanuit hun zetel de catalogus van de bibliotheken raadplegen of hun ontleende werken verlengen of hun reservaties beheren.”

Naast de integratie van beide sites, zijn er nog vernieuwingen uitgevoerd die de beleving van de website verbeteren en gebruiksvriendelijker maken. Zo is een belangrijke vernieuwing de ondersteuning van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Het responsive webdesign schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op de leesbaarheid van de tekst of de bruikbaarheid. Voortaan bladeren bibliotheekklanten dus ook met hun smartphone snel door de catalogus of verlengen ze eenvoudig hun leentermijn op een tablet.

Verder maakt het nieuwe bibportaal de bezoekers via een snelle hoofdnavigatie wegwijs in het aanbod en de dienstverlening van de Antwerpse bibliotheken. Er zijn geen dropdown menu’s meer, maar wel overzichtspagina’s en ’tegels’ die de gebruiker stap voor stap begeleiden. Elke tegel op een overzichtspagina heeft een foto, titel, subtitel en een korte toelichting.

De catalogus zelf kreeg ook een belangrijke update. Zo verschijnt er nu meteen op het detailscherm van een boek of ander werk of het in de bibliotheek aanwezig is of niet, doorklikken is niet meer nodig. Zoeken gaat nu nog sneller via de suggestielijst, net zoals in Google. Zelfs als websitebezoekers maar een deel van de auteursnaam of titel kennen, helpt de catalogus hen verder. Zoekresultaten filteren kan zoals vroeger met de aangeboden opties voor materialen, talen, leeftijd, genres,…

U kan het nieuwe bibportaal ontdekken op http://antwerpen.bibliotheek.be.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.