Heraanleg Doelhofstraat

Het district Merksem legt in samenwerking met Aquafin de Doelhofstraat opnieuw aan. De riolering in de Doelhofstraat is aan vervanging toe. Aansluitend worden de rijweg en voetpad vernieuwd. De werken staan gepland in 2021. Het concept voor de nieuwe Doelhofstraat is getekend. We stellen dit graag aan jou hieronder voor. Daarnaast nodigt men u graag uit op een digitaal infomoment op 11 juni 2020 om 19.00u.

Concept
Het concept voor de nieuwe Doelhofstraat is getekend. Een concept is het allereerste plan voor een heraanleg. Dit concept wordt in volgende fases uitgewerkt tot voorontwerp en definitief ontwerp.

Bekijk het conceptplan Doelhofstraat (PDF / Externe link)

Ambitie
Met de heraanleg van de straat wordt meer comfort en meer verblijfskwaliteit voorzien voor alle weggebruikers. De verkeersveiligheid wordt verhoogd en er wordt ingezet op het vergroenen en het verblauwen van de straat.

Materialen
De rijbaan (4,20m breed) wordt aangelegd in asfalt. Aan beide zijden van de straat wordt een voetpad voorzien in betonstraatstenen en een comfortabele breedte van 1,70m tot 1,90m. De parkeerstroken aan beide zijden in de straat worden aangelegd in kasseien met een groene, waterdoorlatende voeg.

Mobiliteit
De nieuwe Doelhofstraat wordt opnieuw ingericht als enkelrichtingsstraat met aan beide zijden langsparkeren. De rijrichting van Bredabaan naar Sint-Bartholomeusstraat blijft behouden. In het midden van straat dwingt een verkeersplateau de snelheid van 30 km/u af. Er worden fietsbeugels geplaatst op aparte voetpaduitstulpingen.

Groen en water
De straat wordt groen ingericht door bomen in de parkeerstroken, met daaronder beplanting, in de parkeerstroken. Daarnaast zijn er grotere plantvakken ter hoogte van het verkeersplateau en aan het begin en einde van de straat. De plantvakken worden zodanig ingericht dat ze ook zorgen voor tijdelijke opvang van regenwater.

Door de klimaatveranderingen hebben we vaker langere periodes van droogte én plotse wateroverlast. Daarom is het belangrijk dat regenwater zo veel mogelijk opnieuw infiltreert in de ondergrond. In het ontwerp worden een aantal maatregelen genomen om dit mogelijk te maken.

Grotere plantvakken ter hoogte van het verkeersplateau en aan het begin en einde van de straat zorgen niet enkel voor extra vergroening, maar worden zodanig ingericht dat ze zorgen voor tijdelijke opvang van regenwater.

De parkeerstroken worden aangelegd in kasseien met een groene, waterdoorlatende voeg. Door de manier van aanleggen kunnen de parkeerstroken bij hevige buien regenwater plaatselijk opvangen en laten infiltreren in de ondergrond. Dit is goed voor de watervoorraad in tijden van droogte. Op die manier wordt er ook minder regenwater rechtstreeks afgevoerd naar de riolering, waardoor de kans op wateroverlast tijdens perioden van hevige regenval kleiner wordt.

Digitaal infomoment
Het infomoment vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 van 19.00u – 20.00u. Voor dit infomoment dien je je vooraf in te schrijven. Dit kan tot 10 juni 2020 door je naam, adres, telefoonnummer en mailadres te bezorgen aan wijkoverleg.merksem@antwerpen.be. De inschrijving is noodzakelijk, vermits je een half uur voor aanvang een mail ontvangt met daarin de link en wachtwoord voor het infomoment. Heb je vooraf al een vraag, mag je die steeds doorsturen per mail. Bij veel inschrijvingen, wordt een tweede infomoment georganiseerd om 20.15u.

Indien je niet kan of wenst deel te nemen aan het digitaal infomoment, geef dan zeker tot 12 juni 2020 jouw vragen of opmerkingen over het conceptplan door via telefoon 03 338 72 49 of 03 338 72 54 of mailadres wijkoverleg.merksem@antwerpen.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.