Woningbranden lopen uit de hand! Nu al 15 dodelijke slachtoffers.

Hoorbare rookmelders zijn cruciaal om levens te redden!

België stevent af op een dramatisch jaar wat betreft slachtoffers bij woningbranden. Recent viel er nog een slachtoffer te betreuren bij een appartementsbrand in Kessel-Dorp. Helaas vielen dit jaar alleen al 15 dodelijke slachtoffers te betreuren. Dit is meer dan het dubbel dan in 2022 waar 7 mensen stierven.

EEN ALGEMENE OPROEP TOT VOLDOENDE HOORBARE ROOKMELDERS EN HET NAGAAN VAN BRANDRISICO’S IN DE WONING!

Oscare vzw dringt erop aan om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning, maar vooral ook zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn.

“Hoe sneller je gealarmeerd wordt hoe sneller je kan reageren en tijdig buiten kan geraken. Mensen staan niet stil bij de risico’s die ze onderweg tegen kunnen komen. Een boekentas of wasmand die op de trap staat kan al voor heel wat problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat je vluchtroute vrij is en dat iedereen in het gezin weet wat te doen van zodra de rookmelder in werking treed.” Aldus Peter Van Rossum, preventieexpert bij Oscare vzw.

Ook het belang van mensen te sensibiliseren, vertelt de vzw, rond de brandrisico’s die in huis aanwezig zijn. Batterijen die opladen, bijzetverwarmingen die te dicht bij brandbare materialen staan, de schoorsteen die niet gereinigd is, de pan die op het vuur staat,.. zijn slechts enkele risico’s.

Belangrijkste tips zijn:

  • Voldoende hoorbare rookmelders.
  • Vluchtweg vrij van rommel.
  • Zaklamp op de slaapkamer(s).
  • Deuren sluiten onderweg naar buiten.
  • Sleutel op of in de buurt van je voordeur.
  • Buiten bel je 112 en ga nooit terug naar binnen.

Meer tips: www.leefbrandveilig.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.