Runcvoorthof infomoment

Het Runcvoorthof krijgt een nieuwe bestemming. AG VESPA organiseert vandaag, 4 oktober 2018, een infomoment van 17 tot 19 uur.

De historisch waardevolle site Runcvoorthof in Merksem wordt herbestemd tot een gediversifieerd woonproject.

De oorsprong van het kasteel Runcvoorthof gaat terug naar het midden van de 16de eeuw. Het huidige gebouw bestaat uit 3 vleugels: een kasteelvleugel, een dienstvleugel en een kloostervleugel. Er is ook een koetshuis. De kasteel- en dienstvleugel en het koetshuis werden in 1984 beschermd als monument. De kloostervleugel werd niet beschermd maar maakt samen met het omliggende park deel uit van een beschermd stadsgezicht. Bovendien is de kloostervleugel, samen met de rest van de gebouwen, opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed.

Stedenbouwkundig wordt het kasteel opnieuw in het park geplaatst door een aantal bijgebouwen te slopen en het park zo vroeg mogelijk te laten aanvangen. De Terlindenhofstraat wordt heringericht tot een dreef als waardige entree van het park. De achterzijde van de kloostervleugel wordt publiek. Er wordt ook een publieke doorsteek door het kasteel gecreëerd via de historische toegangsbrug. Er gaat specifieke aandacht naar de omgevingsaanleg, de grens tussen private en publieke delen.
Het historisch interieur vormt het uitgangspunt voor de renovatie en restauratie van de gebouwen. Het interieurontwerp omvat verschillende woontypes en sluit mooi aan bij het publieke park errond.

In de kasteel- en dienstvleugel worden 7 woningen gerealiseerd voor verhuur. Er is plaats voor zowel gezinswoningen als een studio en een loft.

Ook de kloostervleugel wordt herbestemd tot een woonproject. AG VESPA zal alvast de renovatie van de buitenschil op zich nemen. De verdere invulling van die vleugel wordt momenteel onderzocht.

Het koetshuis wordt gerenoveerd en gerestaureerd en krijgt een nieuwe, commerciële invulling.

De start van de werken is voorzien in het najaar van 2018.

Het infomoment gaat door in het scoutslokaal van den 61, Terlindenhofstraat 204a. Het scoutslokaal grenst aan Runcvoortpark en is te bereiken via het doodlopende gedeelte van de Terlindenhofstraat. Halverwege de straat aan de linkerkant loopt u langs de metalen poort het pad af.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.