Meetpunten alarmeren mogelijke schade of hinder door Oosterweelwerf in Merksem

Merksem
25 juni 2022, 19:37
Bewolkt
Bewolkt
18°C
gevoelstemperatuur: 17°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 83%
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 7 km/h
UV-Index: 0
zonsopgang: 5:28
zonsondergang: 22:02
Verwachting 25 juni 2022
dag
Regen
Regen
22°C
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 25 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
13°C
windsnelheid: 4 km/h ZZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 26 juni 2022
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
21°C
windsnelheid: 11 km/h ZZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
13°C
windsnelheid: 4 km/h ZZW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 27 juni 2022
dag
Stortbuien
Stortbuien
21°C
windsnelheid: 7 km/h W
Windstoten: 22 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
11°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 18 km/h
Verwachting 28 juni 2022
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
23°C
windsnelheid: 7 km/h ZZW
Windstoten: 18 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
14°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 29 juni 2022
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
25°C
windsnelheid: 7 km/h ZZO
Windstoten: 14 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
17°C
windsnelheid: 4 km/h OZO
Windstoten: 14 km/h
 

Archieven

Om de kans te beperken dat de Oosterweelwerken voor schade zorgen aan de huizen in de onmiddellijke nabijheid van de werf, plaatst de aannemer vanaf vandaag zettingsmeters aan huizen in de Merksemse wijk Rietschoorvelden. Dankzij de meters kunnen mogelijke verzakkingen, die optreden als gevolg van grondwater dat wordt opgepompt, snel gedetecteerd worden. “We willen de woonbuurten leefbaar houden tijdens onze werken”, zegt Bart Van Camp, Directeur Omgeving bij Lantis. “Dat betekent dat we de werken met de nodige zorg uitvoeren. Tegelijkertijd zijn we al een tijd geleden gestart met het verzamelen van de nodige data in de omgeving zodat we tijdig kunnen ingrijpen indien onze werken de leefbaarheid in de woonwijken onder druk zetten.”

De zettingsmeters maken deel uit van een heus monitoringsplan waarmee niet alleen mogelijke verzakkingen vroegtijdig kunnen opgespoord worden. Ook het verkeer, geluid, stof en de stand van het grondwater worden via talrijke meetpunten over de hele ringzone in de gaten gehouden. In de zone tussen de verkeerswisselaar Antwerpen-Oost en de Jozef Masurebrug in Merksem staan bijvoorbeeld nu al 9 geluidsmeters die de decibels naast de Ring in kaart brengen. Deze gegevens vormen de nulmeting waarmee de cijfers tijdens de werken aan de Ring vergeleken zullen worden.

Eerste meetpunten op huizen in Merksem
In de Bergen op Zoomlaan en Strengen in Merksem plaatst een landmeter vanaf maandag 13 december bouten van zo’n 6 cm lang en 9 mm breed in de gevelvoegen van huizen die dicht bij de werf liggen. Elk huis krijgt minstens twee zettingsmeters – hoekpanden krijgen er drie – die kleine verzakkingen of scheeftrekkingen van de huizen detecteren. Dat zou immers het gevolg kunnen zijn van het oppompen of bemalen van het grondwater.

In een volgende fase van de werken zal het aantal meetpunten nog fors uitbreiden. De zettingsmeters blijven ook zitten tot het einde van de werken. Lantis plaatst deze eerste zettingsmeters nu al omdat er in januari een uitgebreide bemalingsproef loopt waarbij er gedurende twee maanden grondwater opgepompt wordt om te kijken of de berekeningen over het effect daarvan op de ondergrond, overeenkomen met de realiteit.

Externe afbeelding (c) oosterweelverbinding.be

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.