Heraanleg fase 3C

Op woensdag 1 april nodigden stad en district de bewoners en handelaars uit voor een infovergadering over de laatste fase in de heraanleg van de Bredabaan. De aanwezigen kregen informatie over het verloop van de werken. In deze brief wordt de info nog eens op een rijtje gezet. Tijdens fase 3C wordt er aan de even zijde van de Bredabaan, tussen de Weggestraat en de Du Chastellei (inclusief beide kruispunten) gewerkt. Volgens de planning start fase 3C op maandag 13 april en duurt ze tot eind augustus 2015.

Timing

Volgens de planning start de aannemer op maandag 13 april met de laatste fase van heraanleg Bredabaan. Tijdens deze fase wordt er aan de even zijde van de Bredabaan gewerkt, tussen de Weggestraat en de Du Chastellei, inclusief beide kruispunten. Zonder onvoorziene omstandigheden zijn de werken klaar eind augustus 2015.

Hoe ziet de nieuwe Bredabaan eruit?

 • De tram-busbaan werd volledig heraangelegd met nieuwe sporen en een nieuwe betonnen bedding. Ook de vier nieuwe tram- en bushaltes zijn klaar.
 • Het wegdek wordt gelegd in asfalt. Om de parkeerstroken duidelijk te onderscheiden van de rijweg worden die stroken aangelegd in kasseien. Om de winkelstraat een aangename sfeer te geven worden in de parkeerstrook op verschillende plaatsen bomen aangeplant.
 • Voetgangers krijgen hun eigen plek op de voetpaden in graniet of betonstraatstenen en fietsers krijgen een fietspad in bruinrode asfalt. De bomen worden in het najaar geplant.
 • Niet alleen de rijweg wordt vernieuwd, ook de rioleringen worden overal vervangen door een gescheiden stelsel.

Werken aan openbare verlichting

De openbare verlichting wordt volledig vernieuwd. Er wordt sfeervolle, duurzame verlichting geplaatst. In april 2015 worden de gevelbevestigingen en de spankabels aangebracht. In mei en juni 2015 worden de verlichtingstoestellen op palen en aan de kabels voorzien. Van juni tot augustus 2015 wordt de verlichting tegen de gevels aangebracht.

Bereikbaarheid en omleidingen

 • Voetgangers en fietsers
  Voor voetgangers zal de zone altijd bereikbaar zijn.
  Fietsers kunnen gebruik maken van het nieuwe fietspad staduitwaarts. Stadinwaarts is er een omleiding voorzien via Rerum Novarumlaan, Albert Meulemansstraat, Pieter Corbeelstraat, Sint Lutgardisstraat, Van Heybeekstraat, Jaak De Boeckstraat en Van Aertselaerstraat.
 • Openbaar vervoer
  Behalve buslijn 33 en 650 volgt al het tram- en busverkeer zijn normale route.
  Meer info over de omleiding kunt u terugvinden op www.delijn.be of op www.merksem.be onder de rubriek mobiliteit.
 • Automobilisten
  Autoverkeer staduitwaarts blijft rijden op de Bredabaan.
  Autoverkeer stadinwaarts wordt omgeleid:

  • grote omleiding voor doorgaand verkeer via R1
  • omleiding via Winkelstap =>Kruiningenstr aat=>Vaartkaai=>Brug Azijn=> Bisschoppenhoflaan
  • omleiding via Ringlaan=>Maantjessteenweg=>Noorderlaan
  • er wordt een terugkeerbeweging voorzien t.h.v. Bredabaan 788 en Komiteitstraat.
 • Zijstraten
  In de zijstraten wordt 15 à 20 meter ingenomen als werfzone.
  De volgende zijstraten lopen dood op de werf en worden dubbelrichting: Weggestraat, Rustoordstraat,  Dr. M. Timmermanslaan en Du Chastellei.
  Het verkeer vanuit Oude Bareellei en Molenlei wordt tijdelijk verplicht naar rechts geleid.

Laden en lossen

De werfzone is tijdens de werkuren, van 7 tot 16 uur, moeilijk toegankelijk. Daarom wordt aan handelaars gevraagd om zoveel mogelijk na de werkuren van de aannemer te laden en te lossen. U kan na 16 uur, als de werken het toelaten , op eigen risico de werfzone berijden om te laden en te lossen. Laden en lossen kan via de Weggestraat, Rustoordstraat, Dokter Maurice Timmermanslaan Du Chastellei of via de laad- en loszones aan de reeds afgewerkte zijde van de Bredabaan. Wie individuele vragen of problemen heeft met leveringen kan op werkdagen tussen 7 en 16 uur vragen stellen aan de aannemer, die te bereiken is via 0471 95 20 84.

Huisvuilophaling

Aangezien de huisvuilophaling niet over de werfzone kan rijden, wordt gevraagd aan de bewoners en handelaars om hun huisvuil aan te bieden buiten de werfzone.

 • Buiten de werfzone op de Bredabaan en in de Nieuwdreef: nachtophaling van dinsdag op woensdag.
 • Buiten de werfzone in de andere zijstraten van de Bredabaan: dagophaling op woensdag.

Wekelijkse markt

Vanaf 13 april zal de markt terug plaats vinden in een deel van de Terlindenhofstraat. Op dinsdag, tijdens de marktdag, is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Terlindenhofstraat.

Tijdelijke maatregelen kruispunt Minister Delbekelaan en Frans De L’Arbrelaan.

In de toekomst wordt het doorgaand verkeer niet meer via de Frans De L’Arbrelaan maar via de Minister Delbekelaan geleid. De definitieve heraanleg wordt gepland in 2016. De bewoners worden hierover nog op een later tijdstip geïnformeerd. In afwachting van een definitieve heraanleg worden er tijdelijke maatregelen ingevoerd.

 •  Het verkeer dat vanuit de richting Sportpal eis komt kan niet meer in de Frans De L’Arbrelaan rijden. Het verkeer wordt naar de Minister Delbekelaan geleid.
 •  Het verkeer vanuit de Frans De L’Arbrelaan kan nog steeds richting Minister Delbekelaan rijden.
 •  Het deel tussen Beukenhofstraat en Heirmanstraat en Beukenhofstraat zelf blijven steeds bereikbaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.