Invaren trambrug (20 oktober) en wegbrug (27 oktober)

Op rechteroever (kant Merksem) krijgt de nieuwe brug steeds meer vorm. De aannemer betonneert momenteel de landhoofden en werkt de keermuur langs Duvelshoek verder af. In de loop van volgende week starten de heiwerken voor de keermuur tussen de brug en het kanaal.

Op Linkeroever (kant Sportpaleis) is het heien van de damplanken voor de nieuwe aanloophelling langs de Tweemontstraat afgerond, de afwerking van de grondkering zal hier kortelings dan ook van start gaan. Op het montageterrein werken de lassers naarstig verder aan de tram- en wegbrug en wordt de brugdekbekisting van beide bruggen aan sneltempo geplaatst.

Ondertussen kijken we reikhalzend uit naar het invaren van de nieuwe trambrug en oostelijke wegbrug. Op zondag 20 oktober varen we de nieuwe trambrug naar haar definitieve locatie. Een week later, op zondag 27 oktober, volgt de oostelijke wegbrug voor het verkeer richting Merksem. Beide bruggen komen ten oosten van de bestaande brug te liggen (kant Brug van den Azijn).

Het invaren gebeurt telkens op dezelfde manier: zaterdag wordt de brug vanaf het montageterrein richting het kanaal gereden. ’s Nachts wordt de brug dan beetje bij beetje op het ponton geplaatst. Door het enorme gewicht is dit een heus huzarenstuk, vermist het ponton in evenwicht moet blijven. De ochtend nadien wordt de brug via het water naar haar nieuwe locatie gevaren. Daarbij staat één rijdend steunpunt op het ponton en het andere op het land (linkeroever).

Volg het invaarmoment vanaf een veilige uitkijklocatie op rechteroever

Wie het invaren wil volgen, doet dat vanaf een veilige uitkijklocatie op de Vaartkaai op rechteroever (kant Merksem). Daar is een plaats voorzien voor kijklustigen. De invaaroperatie duurt een hele dag, maar het effectief invaren gebeurt wellicht ergens tussen 8 en 14 uur. Er is slechts beperkte parkeergelegenheid in de buurt, dus we raden aan om met de fiets of te voet te komen. Gelieve niet op linkeroever (kant Sportpaleis) te komen kijken, dit zou de arbeiders kunnen afleiden wat uiteraard niet de bedoeling is bij dit soort complexe werken.

Verkeersmaatregelen tijdens invaren tram- en wegbrug

Tijdens het invaren van de tram- en wegbrug op 20 en 27 oktober is de Vaartkaai plaatselijk onderbroken voor alle verkeer. Er kan dus bijgevolg geen verkeer onder de brug passeren. Ook het jaagpad is afgesloten. Dat komt omdat bij het invaren de bruggen over de rijweg hangen.

Oost-westverkeer volgt een korte omleiding via de Westkaai, Eugeen Meeusstraat, Borrewaterstraat, Heirmanstraat, Minister Delbekelaan en Ingenieur Menneslaan. Fietsers kunnen via de Carrettestraat en Eigenheerdstraat rond de werken fietsen. In de loop van de namiddag wordt de Vaartkaai opnieuw opengesteld. Er is geen hinder voor het verkeer over de Theunisbrug zelf.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.